Qızıl qayda ləzzətini sıfırlayır
Mətbəxin vazkeçilməz tərkib hissəsi olan soğan və çəkilmiş ət bir çox yemək növü ilə hazırlanır. İnsanları maraqlandıran əsas sual yemək bişirərkən əvvəlcə ətmi, yoxsa soğanı qızartmaqdır.
Sherg.az xəbər verir ki, adətən, yeməyi bişirməzdən əvvəl, qızartma prosesi soğan, sarımsaq və tamat istifadə edərək həyata keçirilir. Ancaq çəkilmiş ət ilə yemək hazırlanırsa, hər şey dəyişməyə başlayır. Yemək hazırlayanlar üçün bəzi dəyişməz qızıl qaydalar var.
Qızıl qayda ilk növbədə soğan və ya çəkilmiş ətin qızardılması ilə bağlı mübahisələrə son qoymaqdır.
Mətbəxdən çıxmayanların çoxdan həll etdiyi bu məsələdə hər iki yemək ayrı-ayrılıqda qovrulmalıdır. Soğanları qızardıb sonra ət əlavə etsəniz, ət bişərkən soğanlar yana bilər. Hər halda, ət suyunu buraxacaq və soğanı pis edəcək. Hər ikisini birlikdə bişirmək istəyirsinizsə, cəhd edə bilərsiniz. Bununla belə, ümidverici nəticələr əldə etməmək şansınız daha yüksəkdir.
Birlikdə yemək bişirmək istəyənlər üçün ətə üstünlük verilməlidir. Yaxşıca qızardılmış ətə soğanı əlavə edib çəhrayılaşana qədər qovura bilərsiniz. Eyni şəkildə, mümkünsə, yerkökü və kartof kimi sulu inqrediyentləri ayrıca bişirin.
Yemək hazırlayarkən nəzərə alınmalı olan qızıl qaydalardan biri də tomatla bağlıdır. Tomatı qazana çox erkən əlavə etsəniz, yanmağa başlayacaq. Dad və tekstura əlavə etmək üçün tomatı gec əlavə edin. Tomatı bişirməkdən narahat olmaq lazım deyil, sadəcə qızdırılacaq.
Başqa bir məsləhət kərə yağı ilə bağlıdır. Zeytun yağı və ya günəbaxan yağı qazana əlavə ediləcək ilk qidalardır. Bununla belə, kərə yağı qazana ən son girməlidir.
İstiliyə davamlı olmayan bu növ yağ dərhal yanır və qoxusunda, dadında və quruluşunda dəyişikliklər göstərməyə başlayır.
Qovurma zamanı müəyyən bir dad palitrası prosesi müəyyən edir. Ancaq bu ləzzət qatlarını istədiyiniz kimi idarə edə bilərsiniz. Soğanın şirin dadının ön planda olmasını istəyənlər əvvəlcə soğanı qızardırlar, yeməyinin ətli dadını daha çox almaq istəyənlər isə əti yüksək odda qızardırlar.
Başa düşürük ki, qiymə ilə soğan arasında suala heç vaxt bir cavab yoxdur. Bişirdiyiniz yeməkdən və almaq istədiyiniz daddan asılı olaraq dəyişir.
Çəkilmiş ətin çölü qızarmağa başlayacaq, xüsusən də əvvəlcə onu bişirmək qərarına gəlsəniz. Beləliklə, daha dərin və ətli ləzzətlər ortaya çıxacaq.
Soğanda olan təbii şəkərlər yüksək temperaturda parçalanmağa başlayacaq. Karamelizə edilmiş soğan hazırlığından da göründüyü kimi, soğanı qovurduqda, çox güman ki, şirin bir dad və qəhvəyi bir görünüş əldə edəcəksiniz. Ancaq mükəmməl dadın arxasınca olanlar bu ləzzətləri ayrı-ayrılıqda qovurmalı və soyutmadan birləşdirməlidir.