Badam və qoz əla çərəzlərdir: Ürək, beyin və dəri sağlamlığına faydaları çoxdur

Badam və qoz, müxtəlif sağlamlıq faydaları təqdim edən olduqca qidalandırıcı çərəzlərdir, lakin
qida tərkibi və xüsusi üstünlüklər baxımından fərqlənirlər.
Sherg.az xəbər verir ki, badam E vitamini, zülal və lif baxımından zəngindir ki, bu da onları çəki
idarəsi, həzm və dəri sağlamlığı üçün əla edir.
Qoz isə beyin sağlamlığını dəstəkləyən, iltihabı azaldan və ürək funksiyalarını qoruyan omega-3
yağ turşuları, antioksidantlar və polifenollar baxımından zəngindir. Bu çərəzlər arasındakı
fərqləri bilmək, ürək, beyin və ya ümumi sağlamlıq kimi qidalanma hədəflərinizə uyğun olanı
seçməyə imkan verir.
Qoz xüsusilə beyni gücləndirici xüsusiyyətləri ilə tanınır. Yaddaşı və idrak funksiyasını
dəstəkləyən bitki mənşəli omega-3 yağ turşusu -alfa-linolen turşusu (ALA) baxımından
zəngindir. Mütəmadi qoz istehlakının beyin sağlamlığının yaxşılaşdırılması, neyrodegenerativ
xəstəlik riskinin azaldılması və oksidativ stressə qarşı qorunma ilə əlaqəli olduğu göstərilib.
Antioksidantlar və polifenollar həmçinin iltihabı azaltmağa, beyin qan dövranını yaxşılaşdırmağa
kömək edərək yaddaşı, öyrənməyi və əhvalı yüksəldir.
Araşdırmaya görə, gündə 50 qram qoz istehlakı
sağlam gənc yetkinlərdə gün ərzində daha sürətli reaksiya vaxtı və daha yaxşı yaddaş
göstəricilərinə səbəb olub.
Həm badam, həm də qoz ürək sağlamlığına müxtəlif yollarla fayda verir.
Qoz: Omega-3 yağ turşuları baxımından zəngin olan qoz iltihabı azaltmağa, xolesterin
səviyyələrini yaxşılaşdırmağa, qan təzyiqini salmağa və damar funksiyalarını dəstəkləməyə
kömək edir. Mütəmadi qoz istehlakı LDL (“pis”) xolesterini azaldır və ürək-damar riskini aşağı
salır.
Badam: Tək doymamış yağlar, E vitamini, lif, kalsium, maqnezium və kalium kimi əsas
minerallar baxımından zəngin olan badem xolesterin səviyyələrinin yaxşılaşmasına, qan
təzyiqinin daha yaxşı nəzarətinə və ümumi kardio-vaskulyar sağlamlığa töhfə verir.
Badam çəki idarəsi üçün xüsusilə faydalıdır. Yüksək zülal və lif tərkibi toxluq hissini artıraraq
ümumi kalori qəbulunu azaldır. Badam həmçinin daha aşağı qlisemik indeksə malikdir, qan
şəkəri səviyyələrini tənzimləyir və metabolik sağlamlığı dəstəkləyir ki, bu da onu çəki qorumaq
və ya arıqlamaq istəyənlər üçün əla seçimə çevirir.
Badam, dəri hüceyrələrini oksidativ stressdən qoruyan və sağlam, parlaq dəriyə dəstək olan
güclü antioksidant E vitamini baxımından zəngindir. Mütəmadi istehlak saçın gücünü artıra,
qırılmanı azalda və parlaqlığı yüksəldə bilər. Qoz yüksək antioksidant və omega-3 yağ turşuları
ilə iltihabı azaldaraq saç dərisi sağlamlığını dəstəkləyir və daha güclü, sağlam saçlara töhfə verir.
Bu çərəzləri qidalanmanıza daxil etmək, dəri və saçınızı daxildən qidalandıraraq gözəllik
yönümlü qidalanmaya təbii bir töhfədir.
Həm badam, həm də qoz mineral tərkibi sayəsində sümük sağlamlığına töhfə verir. Badam,
sümük sıxlığını və gücünü qorumaq üçün vacib olan kalsium, maqnezium və fosfor baxımından
zəngin bir mənbədir.
Qoz isə ümumi skelet sağlamlığını dəstəkləyən maqnezium və fosfor ehtiva edir. Balanslı
qidalanma ilə yanaşı bu çərəzlərin mütəmadi istehlakı osteoporoz riskini azaltmağa və sümükləri
gücləndirməyə kömək edə bilər ki, bu da onları uzunmüddətli sümük sağlamlığı üçün dəyərli
edir.
Bəs, necə istehlak etməli?
Hər iki çərəz mətbəxdə çox yönlüdür:
Badam: Ara yemək kimi, sobada bişirilərək və ya salat və smutilərə əlavə edilərək idealdır. Çiy,
qovrulmuş və ya badam əzməsi kimi istifadə oluna bilər.
Qoz: Bişmiş məhsullara, yulaf sıyığına, salat və makaron yeməklərinə əlavə etmək üçün
mükəmməldir. Çiy və ya qovrulmuş halda istehlak edilə bilər.
Hər iki çərəz də antioksidantlar baxımından zəngindir, lakin fərqli fokuslara malikdir:
Qoz: Polifenollar, fitosterollar və L-arqinin ehtiva edir, iltihabı azaldır, qan dövranını
yaxşılaşdırır və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
Badam: Hüceyrələri oksidativ stressdən qoruyan və dəri sağlamlığını dəstəkləyən güclü
antioksidant E vitamini baxımından zəngindir.