Uşaqlar arasında qida allergiyası sürətlə artır

Mütəxəssislərin fikrincə, hamiləlik dövründə görülən ehtiyat tədbirləri allergiyanı aradan qaldıra bilər
 
 Yaşı 45-dən yuxarı olanların yalnız 0,5 faizi qida allergiyasından əziyyət çəkdiyi halda, məktəbəqədər yaşlı uşaqların təxminən səkkiz dəfə çox və ya 4 faizinin şiddətli allergiyaya məruz qaldığı bilinir. Bunlar valideynlər üçün ciddi stress yarada bilər və hətta həyatı üçün təhlükəlidir. Simptomlar dəri qaşınması, səpgi və qurdeşəndən tutmuş qusma, üzdə şişlik, xırıltı və astma və ya ekzema kimi xroniki vəziyyətlərə qədər dəyişir. Bəziləri üçün reaksiyalar anafilaksiyaya səbəb ola bilər. 2016-cı ilin iyul ayında bir neçə şiddətli qida allergiyası olan 15 yaşlı Nataşa Ednan-Laperouse etiketdə inqrediyent kimi qeyd olunmayan küncüt toxumu olan sendviç yedikdən sonra dünyasını dəyişib. Mütəxəssislər bildirir ki, bu cür allergiyanın səbəbi hələ aydın deyil və çox güman ki, mürəkkəbdir. Ancaq maraqlısı odur ki, qida allergiyasının qarşısını tamamilə almaq mümkün olmasa da, bu allergiyanın inkişaf və ya daha ciddi problemlərə çevrilməsi riskini azaltmaq üçün hamiləliyin erkən dövründən başlayaraq valideynlərin edə biləcəyi bəzi şeylər olduğuna dair artan sübutlar var. İctimai sağlamlıq diyetoloqu Dr. Emma Derbişayr “Bəzən bununla bağlı heç nə edə bilmirsən və genetika böyük rol oynaya bilər. Ailədə qida allergiyası və ya astma, ekzema və ot qızdırması kimi digər allergik vəziyyətlər varsa, bu, gələcək nəsillərdə riski artıra bilər", deyib və əlavə edib: “Körpələrdə antibiotiklərin istifadəsinin də rol oynaya biləcəyi düşünülür. Körpələrin infeksiya ilə mübarizə aparmaq üçün bu vacib dərmanlara ehtiyacı varsa, onlardan istifadə etməkdən qaça bilməzsiniz, lakin onlar bağırsaqlardakı bakteriyaların zərif tarazlığını dəyişdirərək, onları müəyyən qidalara daha həssas etməklə onların inkişaf etməkdə olan immun sistemlərinə təsir göstərə bilər". Digər tərəfdən, hamiləlikdən yeni doğulmuş dövrə qədər edə biləcəyiniz şeylər olduğuna dair artan sübutlar var. Bunlar tamamilə aradan qaldırılmasa da, riski azalda və allergiyanı normal olduğundan daha az şiddətləndirə bilər. Budur, Dr. Derbişayr görə, hər şey nə yediyinizdən və nə vaxt yediyinizdən asılıdır. Qida allergiyasına qalib gəlmək üçün edə biləcəyiniz tədbirlər var. Hamımız bilirik ki, yumurta son dərəcə qidalıdır. Digər tərəfdən, onların tərkibində hamiləlik və inkişaf etməkdə olan uşaq üçün vacib olan bir neçə vacib mineral var. İndi araşdırmalar göstərir ki, hamiləlik zamanı və ana südü zamanı yumurta yemək uşağınızın yumurta allergiyası inkişaf şansını da azalda bilər. Araşdırma, hamiləlik dövründə həftədə dörd və ya daha çox yumurta yemək ana südündə yumurta ağlarında olan bir protein olan ovalbumin səviyyəsinin daha yüksək olması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Və bu qadınlardan doğulan uşaqların qanlarında biomarkerlər var idi ki, bu da onların immun sistemlərinin, hətta özləri yumurta istehlak etməmişdən əvvəl yumurtalara dözmək üçün daha yaxşı inkişaf etdiyini göstərirdi. Uşaqlarda həyati təhlükə yaradan qida allergiyası sürətlə artır. Mütəxəssislərin fikrincə, hamiləlik dövründə görülən tədbirlər allergiyanı aradan qaldıra bilər. Allergiyanın qarşısının alınması üçün hamiləlik və ana südü ilə qidalanma zamanı yumurta yemək məsləhətdir. Bununla körpənin immunitet sistemini həssaslaşdırır və onu gələcəyə hazırlayırsınız. Nəsillər boyu qadınlar çiy və ya az bişmiş yumurta yeməyin salmonella riskinə səbəb ola biləcəyinə dair tövsiyələr səbəbiylə hamiləlik dövründə yumurta yeməkdən çəkiniblər. Ancaq NHS, onların hamilə qadınlar və ya körpələri üçün, hətta az bişmiş və ya çiy yeyilsə belə, heç bir risk daşımadığını bildirir. “Yüksək keyfiyyətli protein, vitamin D, xolin və fol turşusu kimi qida maddələri körpələrin ilk 1001 gündə (konsepsiyadan iki yaşa qədər) inkişafı üçün xüsusilə vacibdir və yumurta hamısını ehtiva edən bir neçə təbii qidadan biridir. Tədqiqatlar göstərir ki, qida allergiyasının qarşısını almaq üçün hamiləlik dövründə sağlam səviyyələrin qorunması daha da vacib ola bilər. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, D vitamini səviyyəsi aşağı olan körpələrdə yumurta və ya fıstıq allergiyasının inkişaf ehtimalı daha yüksəkdir. Bu, hamiləlik dövründə həll edilə bilər, çünki ilk 12 ay ərzində körpələrin D vitamini ehtiyatları anasının doğumdan əvvəl səviyyəsinə əsaslanır. Hamiləlik dövründə ana D vitamini ilə yetərincə bəslənərsə, övladının allergik reaksiyalardan azad olacağı ehtimalı böyükdür.