Hazırlanan qidanın saxlandığı qaba da fikir verilməlidir
Soyuducuda 3-4 gün qalmış qidanın yeyilməsi təhlükəlidir
Şabranda son iki gündə 17 nəfər qida zəhərlənməsi ilə xəstəxanaya müraciət edib. Rayonun müxtəlif ərazilərində yaşayan həmin şəxslər qarpız, tort və şirin su məhsullarından zəhərləndiklərini bildiriblər.
Müraciət edənlərə ilkin tibbi yardım göstərilib, həyatları üçün hər hansı təhlükə yoxdur. Onlardan yalnız bir nəfər xəstəxananın reanimasiya şöbəsində müalicəsini davam etdirir.
Qida zəhərlənmələrinin bütün fəsillərdə baş verdiyini deyən həkim-dietoloq Şəmsiyyə Namazlı “Şərq”ə bildirib ki, qış aylarında zəhərlənmələr əsasən konservləşdirilmiş qidalardan olur:
“Yayda isə daha çox qidaların saxlanma müddəti və şəraiti zəhərlənməyə səbəb olan əsas amildir. Qidanın hazırlanması, saxlanması çox vacibdir. Saxlanma şəraiti pozulduqda insan həyatı üçün təhlükə yaradır.
Hər bir qidanın açıq havada qalma müddəti var. Daha sonra həmin qidaları soyuducuya yerləşdiririk. Bəzən görürük ki, qida soyuducuda normadan daha çox qalır və burada bakteriyalar inkişaf edir. Həmin bakteriyalar da müxtəlif toksinlər ifraz edir. Bu toksinlər mədə-bağırsaq sistemini dərhal pozur. Ürəkbulanma, halsızlıq, qusma, qarın işləmə və hərarətin qalxması baş verir. Belə olduqda orqanizm çoxlu maye ötürür və bu zaman qusma və qarın işləmənin sayı artır”.
Həkim qeyd edib ki, qidanın tam hazırlanması və saxlanma müddəti vacibdir: “Hazırlanan qidanın saxlandığı qaba da fikir verilməlidir. Təəssüf ki, hazırda xanımlarımız plastik qablardan çox istifadə edirlər. Həmçinin soyuducuda 3-4 gün qalmış qidanın yeyilməsi təhlükəlidir. Bu zaman uşaqlar, qocalar və xroniki xəstəliyi olanlar daha tez reaksiya verirlər”.
Ş.Namazlı bildirib ki, meyvə-tərəvəzlərin düzgün və təmiz yuyulmasına da fikir verilməlidir: “Təəssüf ki, bəzən qarpız və yemişi yuyulmamış kəsirlər və soyuducuya yerləşdirirlər. Onların üst qatı torpaqla əlaqədə olur. Biz onları yumamış kəsiriksə, üzərində olan lazımsız bakteriyalar insan orqanizmi üçün zərərlidir. Həmçinin yumurtanı da yumamış sındırıb yemək hazırlayırlar. Bu baxımdan qida zəhərlənmələrində faktorlar çoxdur. Ona görə də yeməklər hazırlanarkən xüsusilə sanitar qaydalara əməl olunmalıdır”.
Qarpız və yemiş kəsilməmiş yuyulmalıdır
11:57 05.08.2019
Cəmiyyət
870
Oxşar xəbərlər
Xəbər lenti
Hamısına bax
Los-Anceles yanğınları: ölənlərin sayı artdı
11:40 10.01.2025
Dünya
Bakıda tramvay xəttinin çəkilməsi üçün zonalar müəyyənləşdirilir
11:34 10.01.2025
Cəmiyyət
Xaçmazda narkotiklə bağlı iki nəfər həbs edilib
11:27 10.01.2025
Hadisə
Taksi sifarişləri 32 faiz azalıb - AYNA sədri
11:20 10.01.2025
Cəmiyyət
Bakı Zəngəzur dosyesinə yenidən baxa bilər - RƏY
11:07 10.01.2025
Gündəm
ABŞ İrana hücuma keçməlidir - Trampın müşaviri
10:40 10.01.2025
Dünya
Ağstafada yanğın təhlükəli restoranın fəaliyyəti dayandırılıb
10:34 10.01.2025
Hadisə
Netanyahu İrana üçüncü hücuma hazırlaşır: iclas keçirdi
10:20 10.01.2025
Dünya
Polisə tabe olmayan sürücü həbs edilib
10:14 10.01.2025
Hadisə
Tramp: Putinlə görüşə hazırlıq gedir
10:07 10.01.2025
Dünya
Şahbaz Şərif Azərbaycana gəlir
09:50 10.01.2025
Siyasət
BMT Azərbaycanın iqtisadi artım proqnozunu yaxşılaşdırıb
09:44 10.01.2025
İqtisadiyyat
Ukraynadan gətirilən mal əti 11 manata satılır
09:37 10.01.2025
Aktual
İranda 4,1 bal gücündə zəlzələ baş verib
09:30 10.01.2025
Region
Ağstafada qadın qadını öldürdü
09:23 10.01.2025
Hadisə
Astarada küçədə meyit tapılıb
09:16 10.01.2025
Hadisə
Ermənistan sülh istəmirsə, bizə də lazım deyil - TƏHLİL
09:09 10.01.2025
Gündəm
Abşeronda kişi dəm qazından boğulub
09:02 10.01.2025
Hadisə
Gün gələcək...
08:41 10.01.2025
Cəmiyyət
“Liverpul” gürcüstanlı yarımmüdafiəçi ilə maraqlanır
08:19 10.01.2025
İdman
Azərbaycan dünyada bir çox dərin layları tərpədib - ŞƏRH
07:57 10.01.2025
Siyasət
Hər gün içki içənlərdə kardiomiopatiya yaranır
07:29 10.01.2025
Sağlamlıq
Norveç qaz hasilatını 2024-cü ildə rekord həddə çatdıracaq
06:50 10.01.2025
İqtisadiyyat
"Gürcü Arzusu" Trampa bel bağlamasın! - Politoloq
06:32 10.01.2025
Gündəm