Daim formada qalmağa çalışırsınızsa, səhər yeməyi seçimləriniz maddələr mübadiləsinə görə fərdiləşdirilə bilər. Yeni bir araşdırmaya görə, kişilər və qadınlar qidadan enerjini fərqli şəkildə emal edir və saxlayır. Bu da kilo itkisinə təsir edə bilər.
“Sherg.az” “tr.mashable.com”a istinadən bildirir ki, Kanadanın Vaterloo Universitetində iki bioloq tərəfindən aparılan araşdırma, bir neçə saatlıq orucdan sonra qidaya metabolik reaksiyalarda cinsi əsaslı əhəmiyyətli fərqləri müəyyən edən çox orqanlı modellərə əsaslanır. Bioloq Stefani Abo "istər arıqlamağa, çəkinizi qorumağa və ya sadəcə enerjinizi qorumağa çalışsanız da, pəhrizinizin maddələr mübadiləsinə təsirini başa düşmək vacibdir", söyləyib. Kişilərin metabolizması üçün karbohidratla zəngin qidalara (yulaf və taxıl kimi) üstünlük verilməli olduğu halda, qadınların metabolizması üçün yağla zəngin qidalara (omlet və avokado kimi) tövsiyə edilir. Başqa sözlə, bu növ qidalar enerjini yüksək saxlamaq, yağ ehtiyatlarını azaltmaq və qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləmək üçün daha uyğun görünür. Ancaq bunu da unutmaq olmaz; Səhər yeməyi yeməklərdən yalnız biridir. Riyazi bioloq Anita Layton araşdırma haqqında belə deyib: "Bizim qadınların bədənləri ilə bağlı kişilərin bədənlərinə nisbətən daha az araşdırma məlumatımız var. Əldə olan məlumatlara əsaslanaraq riyazi modellər qurmaqla çoxlu sayda fərziyyələri tez bir zamanda sınaqdan keçirə və eksperimentləri dəyişdirə bilərik". Abo və Layton tərəfindən hazırlanmış model ürək, qaraciyər, mədə-bağırsaq traktı, skelet əzələsi və yağ toxuması kimi bir çox bədən hissələrində metabolik prosesləri əhatə edir. Həmçinin qlükoza, qlikogen, insulin və sərbəst yağ turşuları (və ya FFA) daxil olmaqla çoxsaylı metabolitlər (metabolizm məhsulları) daxildir. Bu metabolitlərin monitorinqi yemək və aclıq dövründə aparılıb. Tədqiqatın nəticələrində ən mühüm məqam, kişi və qadınların yeməkdən sonra enerji üçün yağları müxtəlif yollarla parçalamaları və bu metabolik proseslərə müdaxilə etməkdənsə, onları tamamlayan qidaları seçmələridir. "Qadınların bədən yağları kişilərdən orta hesabla daha çox olduğuna görə, siz onların enerji üçün daha az yağ yandıracaqlarını düşünərdiniz, amma elə deyil. Modelin nəticələri göstərir ki, qadınlar yeməkdən dərhal sonra daha çox yağ yığırlar, həm də yemək zamanı daha çox yağ saxlayırlar" - deyir Layton. Qrupun fikrincə, TG-FFA dövrü adlanan bioloji proses enerji istifadəsi və yağ saxlama fərqindən məsuldur. Abo deyir: "Həyat tərzi ümumi sağlamlığımız üçün böyük amildir. Biz aktiv həyat yaşayırıq, ona görə də səhər yeməyində nə yemək kimi bizə əhəmiyyətsiz görünən qərarların sağlamlığımıza və enerji səviyyəmizə necə təsir etdiyini anlamaq vacibdir".