Bal haqqında heç eşitmədiyiniz FAKTLAR

Bal səhər yeməyi süfrələrimizin olmazsa olmazıdır. Hətta balsız günə başlaya bilməyəcəyini deyənlər də var. Onlara şad xəbərimiz var. Günə balsız başlaya bilməyəcəyinizi söyləyirsinizsə, heç vaxt eşitmədiyiniz balın bu faydalarını eşitmək sizin üçün faydalı olar.
Bal sonsuz faydaları olan qidalardan biridir. Xüsusilə ölkəmizdə. Demək olar ki, hər kəs hər səhər acqarına yeməyin saysız-hesabsız faydaları olduğunu bilir. Ancaq balın faydalarını görmək üçün onun istehlak üsulu da vacibdir. Nəzarətli bal istehlakının bir çox faydası var.
"Sherg.az" balın daha əvvəl eşitmədiyiniz faydalarını təqdim edir:
-İlıq su ilə istehlak edildikdə bədəndə yığılan yağların həzm prosesinə qatqı təmin edir.
-Yüksək xolesterin səviyyələrini tənzimləyir və idarə edir və yaxşı xolesterol səviyyələrini artırır.
-İmmun sistemini gücləndirir və infeksiyalara qarşı müqaviməti təmin edir.
-Yüksək karbohidrat tərkibi idmançıların dözümlülüyü və performansını artırır, güc və enerji verir. Təbii dadlandırıcı kimi şəkəri əvəz edə bilər.
-Xərçəng və şiş əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Xərçəngin qarşısını almağa və inkişafını dayandırmağa kömək edə bilər.
-İshal zamanı şiddətini və müddətini qısaldır.
-Mədə fəsadlarını orqanik müalicə edir.
- Beyni gücləndirir və konsentrasiyanı artırır.
-Ənənəvi tibbdə təbii antiseptik kimi istifadə olunur.
-İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və bakteriyaları təmizləyir. Dəri maskalarında istifadə edildikdə, mövcud sızanaqların tez sağalmasına kömək edir və dərini nəmləndirərək yumuşaqlaşdırır.

Bəs bal necə istehlak edilməlidir?
Bal təbii şəkər mənbəyidir və tərkibində vitaminlər, minerallar və antioksidantlar var. Balı sağlam şəkildə istehlak etmək üçün aşağıdakı tövsiyələrə diqqət yetirə bilərsiniz:
- Mümkünsə, üzvi və təbii yolla əldə edilən balı seçin. Bu, balın saf və təbii olmasını təmin edir.
- Balı ilıq su və ya maye ilə qarışdıraraq istehlak etmək onun həzm sisteminə daha asan uyğunlaşmasına kömək edə bilər.
- Çiğ bal, işlenmemiş ve ısıl işleme tabi tutulmamış bal anlamına gelir. Bu, balın içeriğindeki enzim ve besin maddelerinin korunmasına yardımcı olabilir.
- Kahvaltılarda balı doğal yoğurt, sütlü tahıllar, veya tam tahıllı ekmeklerle birlikte tüketmek, güne enerji verici bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir.
- Həddindən artıq miqdarda bal istehlak etmək, həddindən artıq şəkər qəbuluna səbəb ola bilər. Sağlam bir pəhriz üçün balın uyğun dozalarda istehlakına diqqət yetirin.
- Dadlandırıcı olaraq bal yerinə meyvə və ya qoz-fındıq seçə bilərsiniz. Bu, müxtəlif qida maddələrindən faydalanmağınıza kömək edə bilər
- Balı lif, zülal və sağlam yağ ehtiva edən qidalarla birləşdirərək istehlak etmək balanslı bir pəhriz yaratmağınıza kömək edə bilər.