İbn Sinadan çoxəsrlik düstur! Sarımsaq və balı qarışdırmaq bu xəstəlikdən xilas edir

İbn Sinanın əsrlər əvvəl müalicəvi məlumatlar verdiyi kitabında sarımsaq və bal qarışığı diqqəti cəlb edir. Orta əsrlərdə İbn Sinanın yazdığı "El-Kanun Fi't Tibb" kitabından bir şəfa təklifi təqdim edirik.

İbn Sina sarımsağın digər qidalar arasında xüsusi yeri olduğunu bildirir. Sarımsaq xüsusilə dövrün sultanlarına və hökmdarlarına tövsiyə etdiyi müalicə üsulları arasındadır.

Sarımsaq və bal qarışığı boğaz sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Sarımsaq antioksidan və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik qidadır. Boğaz ağrısı, soyuqdəymə və digər yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyalarına qarşı təbii dəstək kimi istifadə edilə bilər.

Bal da antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir və boğaz qıcıqlanmasını aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, balda olan təbii şəkərlər boğazda  rahatlamanı təmin edir.

İbn Sina inanır ki, sarımsaq və balı qarışdırdıqda bu duet təsirli bəlğəmgətirici olacaq. Bu qarışıq bəlğəmin təbii şəkildə çıxarılmasına kömək edəcəkdir.


Bu qarışıq immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edə bilər. Sarımsağın və balın güclü faydaları birləşdirildikdə, xəstəliyin qarşısını alan vitaminlərlə zəngin bir birləşmə ortaya çıxır.

Eyni zamanda, balın tərkibindəki antimikrobiyal xüsusiyyətlər infeksiyalara qarşı təbii müdafiə mexanizmini təmin edir. Sarımsaq xolesterol səviyyəsini aşağı salır və qan təzyiqini tənzimləyir. Balın tərkibindəki təbii şəkərlər də ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər.

Sarımsaq və bal antioksidantlarla zəngindir. Bədəni zərərli bakteriyalardan, xüsusən də iltihab problemlərində  qoruya bilər. Boğaz ağrısı, badamcıq problemləri və qıcıqlanma hiss edirsinizsə, bal və sarımsağı qarışdırın və bir qaşıq yeyin.

Öskürəyi kəsmək üçün üstünlük verilən bu qarışığı gündə 1-2 dəfə istehlak etmək olar. Adətən səhər acqarına və ya yatmazdan əvvəl qəbul etmək təsirli olur. Ancaq sarımsaq və balın birləşməsi sıx bir qarışıq olduğundan, dadı acı ola bilər.

Öskürək və soyuqdəymə zamanı müalicəvi təsiri olan bu qarışığı ev şəraitində hazırlamaq kifayət qədər sadədir. Təzə sarımsağın bir neçə dişini soyun və doğrayın. Sonra doğranmış sarımsağı bir qaba qoyun və təbii bal əlavə edin.