Əncir həzm və immunitet üçün son dərəcə əhəmiyyətli bir meyvədir. Ancaq ləzzətli əncir istehlak edərkən diqqət edilməsi lazım olan ən vacib şey 2 porsiyanı keçməməkdir. Gündə 2-dən çox əncir ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər!
Əncir təkcə dadlı deyil, həm də sağlamlığa güclü faydaları olan bir meyvədir. Həm təzə, həm də qurudulmuş bədən üçün faydalıdır. Əsas odur ki, ölçülü yemək və gündə 1-2 əncirlə kifayətlənmək lazımdır. Əncirin yüksək fruktoza yüklü bir meyvə olması, banan, üzüm və alma kimi meyvələrdən imtina etməyimizi tələb etmir. Gündə 1-2 təzə və ya quru əncir yeyə bilərsiniz. Ancaq kökəlməmək üçün bunu aşmamaq vacibdir. Çünki çoxlu əncir kökəlməyə səbəb ola bilər.
Fruktoza təbii olaraq meyvələrdə və balda olan şəkərdir. Bununla belə, dozanın qaçırılması təhlükəli ola bilər. Yetkin bir insanın gündə istifadə edə biləcəyi fruktoza miqdarı 15-20 qramla məhdudlaşır. Çünki bu, qaraciyərin “fruktoza emal qabiliyyəti”dir. Artıqlığı trigliseridlərə çevrilir və qana göndərilir. Triqliseridlər əvvəlcə qaraciyərin, sonra qarın orqanlarının, yəni mədəaltı vəzinin, böyrəklərin və omentumun yağ dənizində boğulmasına səbəb olur və nəticədə qarnınız böyüyür və bel ətrafınız genişlənir, insulin partlayır, diabet və xərçəngə səbəb ola bilər.
Həddindən artıq fruktoza istehlak etsəniz belə, özünüzü tox hiss etməyəcək və qısa müddətdən sonra yenidən aclıq hiss edəcəksiniz. Nahar və ya şam yeməyində çox şirniyyat qəbul edənlərin asanlıqla kökəlməsi və yorularaq bir küncdə yuxuya getməsinin səbəbi budur.
Otuz yaşdan yuxarı insanların gündəlik meyvə istehlakı 1, maksimum 2 porsiyadan çox olmamalıdır. Xüsusilə insulin müqaviməti olanlar və oruc insulini yüksək olanlar meyvə istehlak edərkən həmin meyvənin miqdarına, vaxtı və fruktoza tərkibinə diqqət yetirməlidirlər. Bal, desertlər kimi fruktoza yüksək olan digər qidalar meyvə ilə eyni gündə yeyilməməlidir. Bundan əlavə, meyvə yeyilən gün çay və qəhvəyə əlavə olunan şəkərin miqdarını məhdudlaşdırmaq lazımdır. Meyvənin tərkibindəki fruktozanın vurduğu zərəri minimuma endirmək üçün bu sadə detalı nəzərə almaq lazımdır: 'Qabıqları ilə yeyilə bilən meyvələr qabıqları ilə birlikdə yeyilməlidir.'
Qabıqları soyulmuş meyvələr salat və ya püre şəklində deyil, bütöv halda istehlak edilməlidir. Meyvəni əzib yesəniz, salat və püre hazırlasanız, xüsusən də şirəsini sıxsanız, yəni pulpasını ayırsanız, fruktoza daha tez sorulur və bu səhv qaraciyərin yağlanmasına, trigliseridlərin artmasına, LDL xolesterinin artmasına səbəb olar. Oksidləşmə, HDL xolesterinin azalması, ürək-damar xəstəlikləri, insulin müqaviməti, qarın yağlanması, bel böyüməsi olaraq özünü göstərir. Meyvələri yemək kimi deyil, yeməklər arasında 'qəlyanaltı' olaraq istifadə etməlisiniz.
Bir əncirin orta hesabla 40-50 kalorisi var. Səbəb bu meyvənin tərkibində yüksək fruktoza olmasıdır. Böyük əncirin tərkibində 10-12 qram fruktoza ola bilər, kiçiklərdə isə bu rəqəm 4-5 qrama qədər azalır. Qidalanma baxımından əncir yüksək fruktozadan başqa, demək olar ki, “super qidadır”. Onlar həmçinin lif, kalsium, kalium, maqnezium, antioksidantlar və B vitaminləri ilə zəngindirlər. Qəbizliyə, sümüklərə faydalıdır və xərçəngə qarşı qoruyucu maneəni gücləndirir.