Usta aşpazlar belə edir: Suyu sıxıb tökün, qatıq 3 ay xarab olmur 

Qatıq sağlam  qida olmaqla yanaşı, mətbəxlərimizin əvəzolunmaz parçasıdır. Bununla belə, saxlama şəraitindən asılı olaraq qatıq tez turşlaşa bilər. Bəs, niyə qatıq tez turş olur və bunun qarşısını necə ala bilərik?

Qatıq evdə tez-tez istehlak edilən və sağlam qida mənbəyi olan fermentləşdirilmiş süd məhsuludur. Hazırda sağlam qatıq əldə etmək üçün evdə qatıq hazırlamaq son dərəcə populyarlaşıb. Ancaq soyuducuda olsa belə bir müddət sonra turşlaşmağa başlayan qatığın ilk gündəki kimi təravətini qorumasını təmin etmək lazımdır.

Qatıq bəzən tez xarab ola bilər ki, bu da arzuolunmazdır. Qatığın təravətini və dadını itirməsinin əsas səbəbi budur. Bəs, niyə qatıq tez turş olur və bunun qarşısını necə almaq olar?

Qatığın turşlaşmasının əsas səbəblərindən biri də tərkibindəki canlı bakteriya kulturlarıdır. Bu bakteriyalar qatığın mayalanmasına şərait yaradır, ona özünəməxsus tutarlılığını və dadını verir. Lakin uyğun olmayan şəraitdə saxlandıqda və ya gigiyena qaydalarına əməl edilmədikdə bu bakteriyalar sürətlə çoxalaraq qatığın dadını turş edir.

Qatığın xarab olmasının qarşısını almağın ən təsirli yolu onu uyğun şərtlərdə saxlamaq olsa da, soyuducuda 4 dərəcədən aşağı temperaturda saxlamaq vacibdir. Qatıq qablarının təmiz olması və qapaqlarının möhkəm bağlanması da son dərəcə vacibdir. Beləliklə, xarici faktorların qatığın çirklənməsinin qarşısı alınır və turşma prosesi ləngiyir.

Qatığın turş olmasının qarşısını almaq üçün istifadə oluna biləcək başqa bir üsul da qatığa təzə sıxılmış limon suyu əlavə etməkdir. Limon suyu qatığın pH balansını tənzimləyərək turşma prosesini ləngidir və qatığı daha uzun müddət təravətli saxlayır.

Qatıq tez turşlaşarsa, bunun qarşısını almaq üçün uyğun şəraitdə saxlamaq və lazım olduqda limon suyu əlavə etmək kimi üsullar tətbiq oluna bilər. Beləliklə, evdə hazırlanan və ya alınan qatığın təravəti və ləzzəti qorunur və daha uzun müddət istifadə edilə bilər.