Heyvanı həmişə səhv yeyirik! Taxta qaşıq, duz və limonla...

Tərkibindəki zəngin C vitamini sayəsində xərçəng riskini azaltdığı bilinən heyva həzmi asanlaşdırır və orqanizmə toxluq hissi verir. Ancaq bütün bunları daha təsirli edən 3 detal var. Limon, duz və taxta qaşıq!

Sherg.az xəbər verir ki, qışın əvəzolunmaz meyvəsi olan heyva tarix boyu təkcə meyvə kimi deyil, həm də xəstəliklərin müalicəsi və gözəllik resepti kimi görülüb. Liflə zəngin olan heyva həzmi asanlaşdırır və orqanizmə toxluq hissi verir. Bağırsaq sağlamlığına fikir verənlərin tez-tez istehlak etdiyi heyva qəbizlikdən əziyyət çəkənlərin də köməyinə gəlir. Öskürək problemi olanlara tövsiyə edilən heyva, tərkibindəki təbii şəkərlər sayəsində bəlğəmi də incələşdirir.

Tibbdə istifadə edilən heyva, xüsusilə qış aylarında boğazı sakitləşdirdiyi üçün tez-tez seçilir. Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində dəri hüceyrələrini də qoruya bilən meyvənin dəri faydaları da unudulmamalıdır.

Dəriyə parlaqlıq verən heyva nəm balansını qoruduğu üçün əla seçimdir. Dərinin rəngini bərabərləşdirdiyi üçün kosmetika sənayesində tez-tez istifadə edilən bu meyvə, araşdırmalara görə xərçəng riskini də azaldır.

Tərkibindəki fenolik birləşmələr və C vitamini sayəsində xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının əhəmiyyətli dərəcədə qarşısını alan meyvə mütəxəssislər tərəfindən də tövsiyə edilir. Ancaq bıçaqla qabığı soyularaq istehlak edildikdə, quru olduğu üçün tez-tez boğazda tıxanma və yeməkdə çətinlik yarada bilər.

Heyvanın quruluşuna görə yemək zamanı çətinlik çəkməmək üçün taxta qaşıqla istehlak edilməsi məsləhət görülür. Heyvanın xarici qabığına taxta qaşıqla vurduqda heyvanın sərt quruluşunun yumşaldığını görmək olar. Növbəti addım bıçaqla kəsmək yerinə qaşıqla kəsiklər edərək doğramağa cəhd etmək olacaq. Bu şəkildə heyvanı daha rahat istehlak edə biləcəksiniz. Heyvanın üzərinə bir az limon sıxıb daş duzu səpmək də heyvanın qurumasına və boğazınıza yapışmasının qarşısını ala bilər.

Bədəni viruslara qarşı qorumaqdan arıqlamağa və saçların uzanmasına kömək edən bir çox faydası olan heyva dəri cavanlaşdırıcı təsiri ilə də diqqət çəkir. Tərkibindəki antioksidant sayəsində xərçəng riskini azaldır və ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Həm də həzmi asanlaşdırır.

Qanazlığa və bağırsaq xəstəliklərinə faydalı olan heyva ağız qoxusunun da qarşısını alır. Hamiləlik dövründə ürək bulanmasının qarşısını alır və allergik reaksiyalardan qoruyur.

Qış aylarında immunitet sisteminizi qorumaq üçün meyvə-tərəvəzlə zəngin qidalanmaq lazımdır. Portağal və naringi ilə yanaşı, heyva da verdiyi vitamin və minerallar üçün tövsiyə edilir. 92 qram heyva ehtiva edir; Tərkibində 52 kalori, 0,3 qram protein, 0 yağ, 14 qram karbohidrat, 1,75 qram lif var.