Hər gün mixək çeynəmək kimi kiçik vərdişlər sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Qərənfilin tərkibindəki antioksidantlar xroniki xəstəliklərin qarşısını alır, antibakterial xüsusiyyətləri isə infeksiyalardan qoruyur və diş sağlamlığını yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, mixək qaraciyəri təmizləyir və qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir, 2-ci tip diabetli insanlara fayda gətirir.
“Sherg.az” “NTV.com.tr”yə istinadən bildirir ki, hər gün mixək çeynəməyin orqanizmə təsirləri inanılmazdır. Ümumi sağlamlıq baxımından kiçik pəhriz dəyişiklikləri orqanizmə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. Yumşaq yeməyə ləzzət əlavə etməklə yanaşı, mixək, güclü antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ədviyyat bədəndə xəstəliklərdən və infeksiyalardan qoruya biləcək maddələri artırır. Qərənfilin tərkibində çoxlu antioksidantlar var. Bu antioksidantlar hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qoruyur, iltihabı azaldır və oksidləşdirici streslə mübarizə aparır. Xərçəng, ürək xəstəlikləri və nevroloji pozğunluqlar kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını alaraq, müntəzəm mixək istifadəsi ümumi sağlamlıq və rifahı dəstəkləyə bilər. Onun antiseptik, antibakterial və antifungal xüsusiyyətləri sizi müxtəlif növlərin yaratdığı xəstəliklərdən qoruyur. "Journal of Trace Elements and Minerals" jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, mixək efir yağı ağ qan hüceyrələrinin sayını artıra bilər. Bu onu göstərir ki, mixək yemək immunitet sisteminizi gücləndirə bilər. Qərənfil tez-tez ağız baxımı məhsullarına daxil edilir, çünki diş sağlamlığını dəstəkləməkdə çox yaxşıdır. Onun ağrıkəsici xüsusiyyətləri diş ağrılarını azalda və ağız bakteriyaları ilə mübarizə apara bilər. Qara ciyərlərin qurudulmuş mixək qönçələri tərəfindən hepatoporeksiya edildiyi bildirilir. O, yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini təşviq edərək, qara ciyəri detoksifikasiya edərək və eugenol və timol kimi müxtəlif aktiv maddələrlə qorunma təmin edərək qara ciyərin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyən hormon olan insulin mixək ekstraktı kimi fəaliyyət göstərir. Tip 2 diabet xəstələri bir ay ərzində gündə bir-üç qram qərənfil istehlak etməklə qanlarında qlükoza, lipidlər və xolesterol səviyyələrini idarə edə bilərlər. Bundan əlavə, qan şəkərinin metabolizması ilə sağlam manqan qan səviyyələri arasında korrelyasiya var ki, bu da qərənfillərin diabetin qarşısının alınmasında və ya idarə olunmasında faydalı ola biləcəyi fikrini dəstəkləyir.
Qərənfil çeynəmək xüsusilə ağız sağlamlığında önə çıxan bir tətbiqdir. Bu tez-tez ağız qoxusuna qarşı tövsiyə olunur və diş ağrısı və diş əti xəstəliklərinə də faydalıdır. Bu sayədə içindəki faktorlar ortaya çıxa bilər və ağır və diş sağlamlığına fayda verə bilər.