Hər bir qidanın fərqli saxlama şəraiti və düzgün texnikası var. Bu üsullar uyğun olmadıqda, onlar tez xarab olur və sağlamlığa zərər verir. Beləliklə Sherg.az kartofdan birinin belə xarab olmadığı üsulu təqdim edir.
Bilirik ki, kartof və soğan kimi tərəvəzlər digər qidalara nisbətən daha uzun ömürlüdür. Lakin onları uyğun şəraitdə saxlamasanız, bu qidalar da tez xarab olur. Kartofun tarladan çıxdığı kimi qalmasını təmin etmək üçün bunları edin.
Ən uyğun yerlərdən biri zirzəmi və ya zirzəmi kimi sərin, qaranlıq sahədir. Evdə belə bir yer yoxdursa, mətbəx şkafının alt rəfləri və ya balkonun kölgəli küncü də işə yaraya bilər. İsti mühitlər kartofun qısa müddətdə cücərməsinə səbəb olur.
Kartof işığa məruz qaldıqda xlorofil istehsal etməyə başlayır və yaşıl rəng alır. Bu rəng kartofda zərərli maddə olan solanin əmələ gətirir. Buna görə də qaranlıq bir mühitdə saxlamalısınız.
Kartof çox vaxt toplu olaraq alınır. Çürük kartof nəzarətsiz bir mühitdə qaldıqda digərlərinə də zərər verir. Ona görə də təmiz, quru və çürük olmayan kartof seçməlisiniz.
Bundan əlavə, kartofun üzərindəki torpaq qalıqları çürüməni sürətləndirir. Ancaq yuyaraq təmizləmək də düzgün üsul deyil. Su ilə təmasda olduqda daha tez xarab olur. Rütubətli bir mühit kif və bakteriyaların böyüməsini asanlaşdırır.
Kartofun uzun müddət təzə qalmasını təmin etmək üçün mütəmadi olaraq yoxladığınızdan əmin olun. Çürümüş və ya cücərmiş kartofları ayırmaq üçün həftədə bir dəfə kartofu yoxlamaq lazımdır. Sağlam kartof bu şəkildə daha uzun vaxt qala bilər.
Onu müxtəlif qidalardan uzaq bir yerdə saxlamaq daha yaxşı olardı. Qidaların xarab olması müxtəlif qidalara yayıla bilər. Bu tövsiyələrə əməl etməklə, kartofun ən azı 6 ay təravətini saxlamasını təmin edə bilərsiniz.