Acı bibər turşusunun inanılmaz faydaları: dəmir, kalium və kalsium...

“Bədəni gücləndirir və mikroblara qarşı mübarizədə bədənə müqavimət göstərir”

“İsti bibər, ən sadə formada olsa da masaların tacıdır. İsti bibər orqanizmə A vitamininin 25 faizini ödəyirsə, 1 böyük çili bibəri gündəlik C vitamini ehtiyacının demək olar ki hamısını qarşılayır. İsti turşu bibəri sirkə tərkibinə görə bənzərsiz bir prebiyotik olur”.

“Sherg.az”ın məlıumatına görə, bu sözləri fizioterapevt-reabilitoloq Ramin Quliyev şəxsi “Facebook” səhifəsində yazıb. O qeyd edib ki, acı duzlu bibər yalnız kalorisiz bir qida deyil, eyni zamanda arıqlamağa kömək edən qidalardan biridir:

“Yüksək lifli qida olduğundan həzm problemləri üçün faydalıdır. Sərbəst radikalları məhv edən acı turşu bibərinin ən vacib faydalarından biri də xərçənglə mübarizə aparmaqdır. İsti turşu bibəri və bu turşunun suyunda insan orqanizmi üçün zəruri olan maqnezium, dəmir, kalium və kalsium kimi bir çox mineral var. İsti turşu bibəri daha çox qış aylarında istehlak edildiyi üçün immunitet sistemi üçün də müsbət faydaları var.

Bədəni gücləndirir və mikroblara qarşı mübarizədə bədənə müqavimət göstərir”.

Fermentləşdirilmiş üzvi sirkə ilə hazırlanan acı turşu bibəri, həzm sistemindəki zərərli mikroblara qarşı faydalı bakteriyalar ehtiva etdiyini yazan həkim onun tərkibindəki süd turşusu qan dövranını artırdığını və damarları açdığını vurğulayıb:

“Acı turşu bibərində istifadə olunan sirkə pektin adlı bir maddə ilə olduqca zəngin olduğundan ürək-damar xəstəlikləri olanlara müsbət təsir göstərir. Turşu bibərin faydaları çox olsa da, çox yeməmək də vacibdir.

Çünki həddindən artıq istehlak edilən acı turşu bibəri bu problemin daha çox hemoroid problemi olanlarda aşkarlanmasına və narahat olmasına səbəb olur.

Eyni zamanda həddindən artıq istehlak duzun tərkibinə görə böyrəklərdə problemlər yarada bilər. Bu səbəbdən kifayət qədər miqdarda yeyilməsi vacibdir”.