Bir çox məhsul soyuducuda daha uzun müddət təhlükəsiz şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq bu, hər məhsul üçün keçərli deyil.
"Sherg.az" xəbər verir ki, mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalar müəyyən qidaların soyuducuda saxlanmasının sağlamlıq üçün risklərini ortaya çıxarıb.Yeməkləri uzun müddət daha sağlam saxlamaq üçün soyuducuda saxlamaq hər kəsin istifadə etdiyi bir üsuldur. Lakin mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalar hər yeməyi soyuducuda saxlamağın sağlam olmadığını ortaya çıxarıb. Bəzi qidaların soyuducuda saxlanması onların daha tez çürüməsinə səbəb olur. Soyuducuda saxlanmaması lazım olan qidaları təqdim edirik:
Çörək:
Çörək üçün ən uyğun saxlama yeri sərin və quru mühitlərdir. Bu üsul tövsiyə edilmir, çünki soyuducuda rütubətə məruz qalan çörək daha tez qəliblənməyə başlayacaq. Soğan:
Soğanı olduğu kimi soyuducuya qoymaq onların yumşalmasına və kif əmələ gəlməsini sürətləndirəcək. Nəmə çox həssas olan soğanı soyuducuda saxlamaq istəyirsinizsə, hava keçirməyən qab tapıb soğanı soyduqdan sonra saxlamaq lazımdır. Banan:
Otaq temperaturunda bananın yetişmə prosesi daha sürətli gedəcəyi üçün bananın soyuducuda saxlanması onun kifayət qədər yetişməməsinə səbəb olacaq. Bu o deməkdir ki, banan qida dəyərini itirir. Bal:
Bal soyuducuya qoyulduqda soyuğun təsirindən rəngi qaralmağa və kristallaşmağa başlayır. Bu balın dadına təsir edir. Bunun əvəzinə onu sıx bağlaya və ətraf temperaturda buraxa bilərsiniz.
Pomidor:
Banan kimi pomidor da yetişmə prosesindən keçən qidadır. Pomidorlara dad verən onların yetişməsidir. Lakin soyuducuda yetişmə prosesi daha uzun sürəcəyi üçün soyuducudan çıxardığınız pomidorların dadı tam dadlı olmayacaq və qida dəyəri azalıb yox olacaq. Bunun əvəzinə pomidorları sərin, quru yerdə saxlaya bilərsiniz. Ananas:
Yetişmə prosesindən keçən digər meyvə də ananasdır. Ananas da soyuducuda saxlanılmamalıdır. Nanalar soyuducuda saxlansa, yetişməyəcək və dadsız, quru və xırdalanmış halda qalacaq. Kartof:
Nişasta soyuq mühitlərdə daha sürətli şəkərə çevrilir. Tərkibində yüksək miqdarda nişasta olan kartof bu səbəbdən soyuducuda deyil, sərin və quru yerdə saxlanmalıdır. Bundan əlavə, soyuducuda oturan kartof yumşalmağa və dadını itirməyə başlayır. Şokolad:
Tərkibində şəkər və yağ olan şokoladı soyuducuda saxlamaq şokoladın dadını pozar. Bunun əvəzinə sərin və quru mühitləri seçə bilərsiniz. Sarımsaq:
Sarımsağı soyuducuda saxlamaq onun qısa müddətdə kiflənməsinə və yumşalmasına səbəb olar. Buna görə quru və sərin mühitləri seçmək daha yaxşı olardı.