Yerin dərinliyində duz kafesi

Müştəriləri 200 il əvvələ aparır

  Türkiyənin Çankırı bölgəsində Hititlər dövründən qalan duz mağarasında kafe açılıb və ziyarətçilərə tamamilə fərqli xidmət göstərilir.
 “Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən bildirir ki, duz mağarası "Yeraltı Duz Şəhəri" adlanır və burada açılan kafedə ziyarətçilərə qəhvə təklif edilir. Ziyarətçilərin mağarada daha çox vaxt keçirməsi, yaxınları ilə oturub söhbət edə bilmələri üçün Çankırı Bələdiyyəsi tərəfindən yerin 150 metr altında “Duz kafesi” açılıb. Duz mağarasını ziyarət etməyə gələnlər mağarada olarkən isti çay və qəhvə ilə mağaranın bənzərsiz atmosferindən həzz ala bilirlər. Ziyarətçilər həmçinin mağaranın içərisindəki kafedə duz dənələri üzərində bişmiş türk qəhvəsini dadmaq imkanı əldə edirlər. Çankırı Bələdiyyə Başçısı İsmail Hakkı Esen AA müxbirinə bildirib ki, Yeraltı Duz Şəhərinə gələnlərin sayı günü-gündən artır. Yeraltı Duz Şəhərinin 18 min kvadratmetrlik bir sahə olduğunu və bu ərazidən istifadə etmək üçün işlərini davam etdirdiklərini izah edən Esen, "sosial obyektləri artırmaq və daha çox ehtiyac duymaq üçün tikdiyimiz duz kafemizin qarşısındayıq. Ziyarətçilərin daha sağlam və dinc bir şəkildə vaxt keçirmələri üçün burada duzlu qəhvə hazırlayıb qonaqlarımıza təqdim edirik”, söyləyib. Gələcəkdə mağaradakı sosial obyektləri artıracaqlarını bildirən Esen, "Təbii ki, bura sağlamlıq baxımından çox əhəmiyyətli bir yerdir. Yeraltı Duz Şəhərinin istiliyi yay-qış aylarında 13-15 dərəcə arasında dəyişir. Burada mənfi ionların konsentrasiyasına görə sağlamlıq baxımından da çox əhəmiyyətlidir. Xüsusilə KOAH və astma xəstələrimizə böyük töhfəsi var. Bu duzun insanlara rahatlıq verdiyi müşahidə edilib. Milli idmançılar burada əvvəllər məşq ediblər və inşallah, biz bunları elm və texnologiya baxımından nümayiş etdirməyə davam edəcəyik. Biz 5000 illik bu neməti dünyaya tanıdacağıq və şəhərimizin tanıtımına töhfə verəcəyik. Hər kəsdən ziyarətçi gözləyirik" bütün dünyada, şəhərimizdə və ölkəmizdə deyib. Mağaranın ziyarətçilərindən İrfan Albayır Sakaryadan gəldiyini və Çankırı Yeraltı Duz Şəhəri haqqında bir televiziya proqramı sayəsində öyrəndiyini bildirib. Mağaraya bəzi xəstəlikləri olan həyat yoldaşının sağlamlığını bərpa etməsi üçün gəldiklərini söyləyən İ.Albayır, "Duz mağarası çox gözəl yerdir. Müxtəlif mağaralar görmüşük, amma beləsini görməmişik. belə bir naxışlı gözəl bir mağara idi, buna görə də burada içdik, daha əvvəl duzlu qəhvə görməmişdim", deyib. Murat Atəş isə dostlarını gəzdirmək üçün mağaraya gəldiyinə də diqqət çəkərək, "Duz mağarasını gəzərkən yeni açılan kafeni gördük və qəhvənin duzda hazırlandığını öyrəndik. Duzda hazırlanan qəhvəni burada da daddıq. Yerin 150 metr altında və ətraf mühitin dadı ilə daha da ləzzətli olduğunu düşünürəm", söyləyib. Ziyarətçilərdən Nurullah Həmzə isə "Mağaranın çox fərqli bir ab-havası var. Özümü 200 il geriyə getmiş kimi hiss etdim, içində at arabaları var idi. Daha əvvəl belə bir yer görməmişdim. Duzlu qəhvənin dadı isə adi qəhvədən bir az fərqlidir”, söyləyib.