Türkiyəli professor ən qiymətli vitamini açıqladı! "Yeməklərdən almaq olmur"

Bədənimizin müxtəlif vitaminlərə ehtiyacı olur. Beləliklə, daha sağlam, daha möhkəm və güclü bir bədənə sahib oluruq. Bizə həyat verən bütün vitaminlər vacib olsa da, bəzilərinin orqanizmimiz üçün böyük əhəmiyyəti var. Çatışmazlıqlar olduqda, müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olur və həyat keyfiyyətini aşağı salır. Bəs, hansı vitamin daha çox lazımdır?
Sherg.az xəbər verir ki, Türkiyəli professor Osman Müftüoğlunun sözlərinə görə, bu vitamin təbii ki D vitaminidir. Müftüoğlu, bu vitamini "vacib olunmaz bir sağlamlıq möcüzəsi" olaraq xarakterizə edərək, "Həyat boyu bədənimizdəki demək olar ki, hər hüceyrə və funksiya üçün əvəzolunmazlığını qoruyur" deyir. Ancaq qidalarda olan D vitamininin miqdarı bəzi hallarda qeyri-kafidir.

Bu gün bir çox insanın sağlamlıq dəyərləri normal görünsə də, D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkmək qaçılmazdır. D vitamini aclığı dövründə olduğumuzu deyən Müftüoğlunun sözlərinə görə, bunun əsas səbəbi günəşdən məhrum olmağımızdır.

D vitamini ehtiyacını müxtəlif qidalarla qarşılasaq da, bəzi hallarda bu kifayət olmaya bilər. Süd məhsulları, yumurta və balıq istehlak edilsə də, D vitamini ehtiyatları üçün lazım olan əlavələr təmin edilmir. Müftüoğlu vitamin istehsalının dərimizi günəşə məruz qoyaraq həyata keçirməsi lazım olduğunu bildirir.

D vitaminini digər vitamin növlərindən fərqləndirən ən mühüm xüsusiyyət həm bədənə, həm də ruha dərindən təsir etməsidir. Beləliklə, daha sağlam bədənə sahib olmağın açarlarından biri D vitamininin bədənə düzgün şəkildə ötürülməsidir.
Beyin sağlamlığı, ürək sağlamlığı, immunitet gücü, sümük, diş, əzələ, oynaq gücü və emosional enerji D vitamini ilə sıx bağlıdır. Bu səbəbdən Osman Müftüoğlu bunu "Möcüzə vitamin" olaraq təyin edir. Lakin günəş vannası qəbul etmədən bu möcüzəvi vitamini tam şəkildə əldə etmək mümkün deyil.

Osman Müftüoğlu, günəş işığı ilə dəridə əmələ gələn D vitamini və ana südü ilə əldə edilən D vitamininin ən təhlükəsiz molekul olduğunu vurğulayır. Vitaminlərin qidadan alınması faydalı olsa da, onları təbii yolla əldə etmək daha yaxşıdır.

Günəş işığı sayəsində istehsal etdiyimiz D vitamini ilə qidadan alınan vitamin əlavəsi arasında 'effektivlik' baxımından bəzi fərqlər var. Osman Müftüoğlu günəş işığı ilə qida arasındakı fərqi bu sözlərlə ifadə edir:

“Günəşlənərək istehsal edə biləcəyimiz hər bir sulfat D vitamini molekulu bədənimizdə bir günəş hüceyrəsi kimi işləyəcək, bizim üçün enerji və güc mənbəyi olacaq, bədənimizi və ruhumuzu yorğunluqdan, zəiflikdən və yorğunluqdan uzaqlaşdıracaq və əlavə bizə enerji və güc verəcək”.

D vitamininin də digər vitaminlər kimi davamlı olaraq stehlak edilən bir komponent olduğunu xatırladan Müftüoğlu, hüceyrələrimizin vitamindən xammal olaraq istifadə etdiyini açıqlayır. Yəni sərf olunan vitaminlər əvəzlənməsə, ehtiyatlarımız azalmağa başlayacaq. Qış aylarında günəşdən uzaq qalmağımızla başlayan D vitamini çatışmazlığı bu vəziyyətə yaxşı bir nümunədir.