Sarımsaqlı qidaları qəbul etdikdən sonra yaranan ağız qoxusunu demək olar ki, hər kəs bezdirici hesab edir. O qədər ki, bir çox insan bu vəziyyətə görə sarımsaqlı qidalardan qaçır. Ancaq elm adamlarının araşdırmalarını rəhbər tutan son açıqlamada təbii yoqurtun təsirli olacağı açıqlanıb.
Sherg.az sarımsaq qoxusunun qarşısını almaq üçün yoğurt üsulunu təqdim edir.
Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları istehlak edilən qatıq növlərinin sarımsaq nəfəsinə təsirli olduğunu irəli sürdülər. Bu problemin aradan qaldırılması və zərərsizləşdirilməsi tamamilə qatığın növündən asılıdır.
Tədqiqat tam yağlı qatıqda olan zülalların sarımsağın tərkibindəki qoxuya səbəb olan maddələri azaltmaqda 99 faiz təsirli olduğunu bildirir. Tədqiqatçıların fikrincə, bu araşdırmanın əsas məqamı təbii ki, zülaldır.
Tədqiqatçıların fikrincə, tam yağlı adi qatıqda olan zülallar sarımsaq qoxusuna səbəb olan birləşmələri zərərsizləşdirə bilir. Bunu anlamaq üçün tədqiqat qrupu şüşə butulkalara bərabər miqdarda xam sarımsaq əlavə edib. Sarımsaqla doldurulmuş stəkanlara müxtəlif tərkibli qatıqlar əlavə etdi.
Araşdırmanın nəticələri hər kəsi təəccübləndirib. İstifadə olunan qatıq, xoşagəlməz qoxular yaradan sarımsaq birləşmələrini faktiki olaraq aradan qaldırıb. Ancaq istehlak etdiyiniz hər növ qatıq bu kriteriyaya uyğun gəlmir.
Araşdırmanın müəllifi Dr. Sheryl Barringer, yüksək protein ehtiva edən qidalara bu gün yüksək tələbat olduğunu bildirir. Bundan əlavə, araşdırmanın nəticələrinə görə, tərkibində yüksək protein olan qatıqlar sarımsaq qoxusunun qarşısını almaqda daha təsirli olur. Yaxşı, qoxunu azaltmaq üçün xüsusi olaraq seçilməli olan qatıq varmı?
Dr. Barringerə görə, bu gözləntiyə cavab verəcək ən yaxşı qatıqlar tam yağlı adi qatıqdan daha yüksək protein dəyəri olan qatıqlardır. Bu zaman onun tərkibindəki zülalın miqdarına diqqət yetirilməlidir. Qatığın qoxusuzlaşdırıcı təsirini artırmaq üçün sarımsağı qəbul etdikdən qısa müddət sonra istehlak etmək məsləhət görülür.
Sözdən ağıza yayılan və həqiqəti bilinməyən əfsanələrdən biri də sarımsağın qızardılmasının qoxu probleminin qarşısını alacağıdır. Tədqiqatçılar həmçinin qızardılmış sarımsağı dezodorasiya effekti üçün sınaqdan keçiriblər.
Qızartma prosesi qoxuya səbəb olan birləşmələri azaldıb. Belə ki, bu zaman sarımsağın hazırlanma üsulu xoşagəlməz qoxuların yaranmasının qarşısını almaq üçün vacib məqamlardan biridir.