Sarımsaq nə qədər dadlı yemək olsa da, ağızda buraxdığı qoxu bir çox insanı narahat edən bir vəziyyətdir. Gündəlik həyatda narahatlıq yaşamamaq üçün tərkibində sarımsaq olan qidalardan uzaqlaşan bir çox insan var. Lakin bu üsullar sarımsağın iyini yox edir. Budur təfərrüatlar.
Sherg.az xəbər verir ki, aarımsağın tərkibindəki maddələrə görə istehlakdan sonra ağızda kəskin qoxuya səbəb olur. Bu, bir çox insanın sarımsaqdan uzaq durmasına səbəb olur.
Qoxusuna görə istehlak etməkdə tərəddüd etdiyimiz sarımsağın sağlamlığa bir çox faydası var. Təbii antibiotik kimi tanınan sarımsaq bir çox xəstəlik riskini azaldır. Onun istifadəsi həkimlər tərəfindən tövsiyə olunur.
QATIQ
Alimlərin apardığı araşdırmalara görə, sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmağın ən təsirli yolu təbii qatıqdan istifadə etməkdir. Tam yağlı adi qatıqda olan zülalların sarımsaq qoxusuna səbəb olan birləşmələri aradan qaldırdığı müşahidə edilmişdir. Araşdırmalar nəticəsində təbii qatığın bu vəziyyətdə təsirli olduğu bildirilir.
Xüsusilə yüksək protein tərkibli qatıqlar sarımsaq nəfəsini kəsməkdə daha təsirli olur. Bu səbəblə sarımsaq qəbul etdikdən sonra xoşagəlməz qoxulardan xilas olmaq üçün yüksək proteinli təbii qatıq istehlak etməyə cəhd edə bilərsiniz.
Qızardılmış sarımsaq üzərində aparılan araşdırmada qoxusuzlaşdırıcı təsirlərin yenidən müşahidə edildiyi ifadə edilib. Mütəxəssislərin fikrincə, qızardılmış sarımsağın istehlakı digər alternativlərə nisbətən daha az qoxuya səbəb olur.
Qoxunu aradan qaldırmaq üçün ətirli qatıqlarla yanaşı, tam yağlı və adi qatıqlar da istehlak etmək tövsiyə olunur. Sarımsağın qoxusunu təsirli şəkildə aradan qaldırmaq üçün yeməkdən bir müddət sonra istehlak edilməlidir.
CƏFƏRİ
Müxtəlif araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar sarımsağın iyini boğur. Cəfərinin özünəməxsus ətri var və onun təzə yarpaqları çeynədikdə və ya yeməyə əlavə edildikdə ağız qoxusunu aradan qaldırır. Tərkibindəki xlorofil piqmenti ağızdakı pis qoxuları neytrallaşdıra bilir.
ALMA
Sarımsaqla zəngin yeməklər qəbul etdikdən sonra ağız qoxusundan xilas olmaq üçün alma yeməyə cəhd edə bilərsiniz. Alma ağzınızı təravətləndirən və xoş bir dad buraxan təbii şirin meyvədir. Alma çeynəmək meyvə lifləri sayəsində dişlərinizi təmizləyə bilər.
İSPANAQ
Cəfəridə olan xlorofil ispanaqda da var. Bu, ağız qoxusunun aradan qaldırılmasında təsirli ola biləcəyini göstərir. İstəyə görə ispanaq və ya cəfəri kimi göyərti istehlak edərək sarımsağın qoxusunu təmizləyə bilərsiniz.