Xurmanın üzərinə limon sıxın, baxın nə baş verir?

Xüsusilə Ramazan ayında tez-tez istehlak edilən xurmanın orqanizmə bir çox faydalı təsiri var. Limon və xurmanın birləşməsi bədəndəki bəzi problemlərə qarşı müalicəvi təsirlərə malikdir. 

Sherg.az  təfərrüatları təqdim edir.

Qanazlığa qarşı ən təsirlisi: Xurmanın üzərinə limon sıxmaq, orqanizmi dəmirlə doyurur.
Təbii qəlyanaltılardan biri olan xurma tam enerji mənbəyidir. Tərkibində kalium, maqnezium, dəmir, B vitaminləri və antioksidantlar var. Bu qurudulmuş meyvə limonla birləşdirildikdə isə  daha çox balanslı təsir göstərir.

Təbii olaraq yüksək şəkər tərkibli xurma limonla birləşdirildikdə xüsusilə dəmir çatışmazlığına yaxşı təsir edir. C vitamini ilə zəngin olan limonla birləşdirildikdə immunitet sistemini gücləndirir və dəri sağlamlığına müsbət  edə bilər.

Həm qurudulmuş xurmanın, həm də limonun tərkibindəki lif miqdarı həzm sistemini tənzimləyir və bağırsaq hərəkətliliyini yaradır. Xüsusilə qəbizlik problemlərinə yaxşı gəldiyini söyləyə bilərik. Bununla belə, həddindən artıq istehlakdan qaçınmaqda fayda var.

Limonun turşu xüsusiyyətləri həzm sistemini stimullaşdıra və mədə turşusunu balanslaşdıra bilər. Bu xüsusilə ağır yeməklərin həzmini asanlaşdırmaq üçün faydalı olacaq. Yeməkdən sonra davamlı həzmsizlik və qaz problemlərini aradan qaldırmaq üçün xurma və limon reseptini sınaya bilərsiniz.

Dəmir çatışmazlığının ən məşhur əlamətlərindən biri soyuq əllər və ayaqlardır. Bəzi hallarda nə etsəniz də, əlləriniz və ayaqlarınız isinmir. Bunun üçün müntəzəm olaraq xurma və limon istehlak etməyə cəhd edə bilərsiniz. Anemiyanı müalicə edə və soyuqdəymə problemini aradan qaldırır.

Xurmanın tərkibində maqnezium, fosfor, kalsium və kalium kimi minerallar var və bu sümük sağlamlığı üçün təsirli bir dərmandır. Limonun təsirli tərəfləri ilə birləşdirildikdə sümükləri gücləndirir və müalicəvi təsirlər verir.

Həm xurma, həm də limonda antioksidanlar var. Xəstəliklərə qarşı immuniteti güclü saxlamaq üçün bu qarışığı gün ərzində istehlak etmək faydalı olacaq. Eyni zamanda limonun iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sümük sağlamlığına mənfi təsir göstərən iltihabı azalda bilər.
Maksimum fayda əldə etmək üçün diqqətli olmaq lazım olan yeganə şey həddindən artıq istehlakdan qaçmaqdır. Xurmanın içinə sıxdığınız limon təzə kəsilsə daha yaxşı olar. Buna görə də əvvəlcədən sıxılmış limon suyundan istifadə etmək yerinə təzə limona üstünlük verilməlidir.

Xurma təbii şəkər ehtiva edir və enerji verir. Limon turşu xüsusiyyətləri ilə qida maddələrinin udulmasını da artıra bilər. Bu ikili bədənin enerji ehtiyacını balanslı şəkildə təmin etməyə kömək edir. Xurma tək istehlak edildikdə çox şəkərli ola bilər. Bununla belə, limon şəkəri tarazlaşdırmaqda təsirli olacaq.