İçində 10 dəfə çox probiyotik var! Çayla yaxşı gedir

Əncir isti içkilərlə yaxşı gedən quru meyvələr arasındadır.                                         
"Sherg.az" xəbər verir ki, tərkibində bol lif olan əncir qurusu qəbizliyin qarşısını alan təbii vasitələrdən biridir. Bununla belə, onun faydaları təkcə qəbizliyə deyil, bir çox problemə yaxşı gəlir. Qurudulmuş əncir və xurma kimi qəlyanaltılar xüsusilə şirin istəklərin qarşısını almaq üçün istehlak edilə bilər. Təzə əncirin tərkibində qurudulmuş əncirdən daha çox vitamin və mineral ola bilər. Bununla belə, quru əncir də təzə olanlar qədər faydalıdır.

Pəhriz zamanı istifadə edilə bilərmi?
Pəhriz lifi ilə zəngin olduğu bilinən qurudulmuş əncirin tərkibində kalium, dəmir, kalsium və antioksidantlar var. Bu maddələrin tərkibində insan orqanizminə lazım olan birləşmələr var və qoruyucu təsir göstərə bilir. Qəbizliyin müalicəsində isə quru əncir təzə əncirdən daha faydalıdır. Meyvələr quruduqda onların şəkəri artır, ona görə də kaloriləri yüksək ola bilər. Buna görə də onu daha orta dərəcədə istehlak etmək faydalıdır. Həddindən artıq şəkər tərkibi birdən-birə qan şəkərini artıra bilər. Bu səbəbdən diabet xəstələrinin 1 ədəd quru əncirdən çox yemək zərərli ola bilər. Qurudulmuş ənciri pəhriz planlarınıza daxil etmək məntiqli seçim olardı. Ancaq tövsiyə olunan miqdarları aşmamaq lazımdır. 2 ədəd quru əncir təxminən 60 kaloriyə uyğundur.

Qan təzyiqi üçün yaxşıdır?
Quru meyvələrdə suyun miqdarı təzə meyvələrlə müqayisədə kifayət qədər azdır. Buna görə böyrək çatışmazlığı olan xəstələr porsiya ölçülərinə diqqət yetirməlidirlər. Bununla belə, quru əncir tərkibindəki yüksək kalium sayəsində təzyiqi tarazlaşdırır və onu nəzarət altında saxlayır.
Qurudulmuş əncir bağırsaqlara faydalıdırmı?
Tərkibindəki yüksək lif tullantıların bağırsaqdan sürətlə keçməsini təmin edir və suyu bağırsağa çəkir. Eyni zamanda, tərkibindəki probiyotiklər həzm sisteminin sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər. Bu sayədə əncir qəbizliyin aradan qaldırılmasında təsirli rol oynayır.

Qurudulmuş ənciri necə qoruyaq?
Qurudulmuş əncir sərin və quru yerdə saxlanmalı və soyuducuda saxlandıqda 1 il ərzində istehlak edilməlidir. Qurudulmuş əncir təzə meyvələrdən qat-qat məhsuldardır. Mütəxəssislər, quru əncirin menopoz zamanı qadınlar üçün osteoporoza qarşı faydalı ola biləcəyini qeyd edirlər. Eyni zamanda tərkibindəki kalsium sayəsində sümükləri və dişləri qoruyan təsirlər təmin edəcək.
Qurudulmuş əncir astma və bronxit kimi tənəffüs xəstəliklərinin təsirlərini aradan qaldırmağa kömək edir. O, həmçinin öskürək və boğaz iltihabından yaranan problemlərə qarşı boğazı yumşalda bilər.