Qırmızı ətdən istifadə edərkən diqqətli olun: Mütəxəssislər kolon xərçəngi xəbərdarlığı edir

Ümumi Cərrahiyyə və Qastroenterologiya Cərrahiyyə Mütəxəssisi Dr. Mehmet Güzel qırmızı ət məhsullarından qaçınılması lazım olduğunu və həddindən artıq istehlakın kolon xərçəngi riskini artırdığını bildirib.
"Sherg.az" xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəliklərindən sonra ən çox ölümə səbəb olan xəstəlik növü kolorektal xərçəng olduğuna diqqət çəkən Ümumi Cərrahiyyə və Qastroenterologiya Cərrahiyyə Mütəxəssisi Dr. Mehmet Güzel, “Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəliklərindən sonra ən çox ölüm səbəbi qalın bağırsaq xərçəngidir. "Xərçəng xəstəlikləri arasında ağciyər, süd vəzi və prostat xərçəngindən sonra dördüncü sırada müşahidə edilir" deyib.

'KOLONOSKOPİYA EDİLMƏKDƏ FAYDA VAR'
Xəstəliyinin əlamətləri ilə bağlı məlumat paylaşan Güzel söyləyib ki, “Qalın bağırsaq xəstəliyinin əlamətlərində tualet vərdişlərinin çox əhəmiyyətli yeri var. Əgər tualet vərdişlərində dəyişiklik baş veribsə, yəni uzun müddət qəbizlik və qanaxma olubsa, çəki azalıbsa, bu, yoğun bağırsaq şişi üçün şübhə yaradır. Bu məqamda kolonoskopiya etmək faydalı olardı”

'QIRMIZI ƏTİN EHTİYACDAN ARTIQ İSTİFADƏ EDİLMƏSİ RİSK TƏŞKİL EDİR'
Yoğun bağırsaq xərçənginin kişilərdə daha çox rast gəlindiyini ifadə edən Güzel vurğulayıb ki, "Yoğun bağırsaq xərçəngindən qorunmağın yolları arasında idman, D və B vitaminləri, kalsium ehtiva edən qidalardan istifadə, qırmızı ət məhsullarından uzaq durmaq daxildir".