1 ovuc zülal bombası: Fıstığın qabığını atmayın

Fıstıq ən çox istehlak edilən çərəzlərdəndir.                                                              
"Sherg.az" xəbər verir ki, bu ləzzətin çoxsaylı faydalarına baxmayaraq, təhlükəli allergik reaksiyalara da səbəb olur ki, bu da ehtiyatla istehlak edilməli olduğunu göstərir. 
Fıstıq yüksək kalorili olsa da, kökəlmənizə səbəb olmur. Fıstıqdakı kalorilər enerjiyə çevrildiyi üçün pəhrizdə istehlak edilə bilən bir çərəzdir. Bu xüsusiyyətlərə malik nadir qidalardan olan fıstıqda pantotenik adlı turşu da var.

UŞAĞINIZIN NEVRO PROBLEMLƏRİ AZALIR.
Bir araşdırma, hamiləlik dövründə fıstıq istehlak edildiyində körpələrdə meydana gələ biləcək sinir problemlərini yüzdə 60 azaltdığını ortaya çıxarıb. Bu xüsusiyyətlərinə görə fıstıq hər kəs tərəfindən istehlak edilə bilər.

HAMAR DƏRİ ÜÇÜN AÇAR.
Tərkibindəki E vitamini sayəsində fıstıq dəri deformasiyasına səbəb olan bakteriyalarla mübarizə aparır. Araşdırmalar fıstığın sızanaq və qara nöqtə kimi dəri problemlərini aradan qaldırdığını, həmçinin ekzema və sedef kimi ciddi xəstəliklərin qarşısını aldığını ortaya qoyub.

QAN ŞƏKƏRİNİ BALANSLAŞDIRIR.
Oleik yağı kimi doymamış yağ turşuları sayəsində damar sağlamlığını qoruyan fıstıq, damar tıxanmasına səbəb olmur. Həm də qan səviyyəsini balanslı saxlayır.
Bədənin sağlam inkişafı üçün zülal və amin turşularına ehtiyacı var. Bədən bu maddələri öz-özünə istehsal edə bilmədiyi üçün əlavələr tələb olunur. Buna görə də fıstıq yumurta və ağ ətdən sonra üçüncü yeri tutur. Gündə bir ovuc fıstıq qəbul etməklə orqanizmin ehtiyac duyduğu proteinin yüzdə 30-u qarşılanır.

QABIQLAR DA FAYDALIDIR.
Bəzi bölgələrdə fıstıq qabıqları qaynadılaraq istehlak edilir. Fıstıq suyun tərkibindəki bioçanin maddəsini 4 dəfə artırır. Bu maddə sidik vasitəsilə bütün bakteriyaları və zərərli hüceyrələri bədəndən çıxarır. Bundan əlavə, fıstıq suyu yaraları sağaltmaqda və ağrının şiddətini azaltmaqda təsirli olur.
Fıstıq güclü vitamin və mineral mənbəyi olsa da, bəzi insanlarda allergiyaya səbəb ola bilər. Fıstıq aflatoksin adlı kif əmələ gətirir. Bu da ciddi zəhərlənmələrə səbəb ola bilər. Yəni əvvəlcə iştahsızlığa, sonra isə təkrarlanan baş ağrılarına və bədən yorğunluğuna səbəb olur. Sözügedən təsir xüsusilə isti havalarda sürətlə irəliləyir və göz içi tərləmə, saralma kimi hallar meydana gəlir. Fıstıq ciddi allergik reaksiyalara səbəb olduğu üçün ehtiyatla istehlak edilməlidir.