Kiloqramı 25-30 manata satılan hind qozu ölüm saçır - Professordan XƏBƏRDARLIQ

Novruz bayramında qoz, fındıq, badam, fıstıqla yanaşı hind qozu adıyla tanınan kaju da çox satılır. Maraqlıdır ki, hind qozu – kaju Azərbaycan insanına o qədər də tanış çərəz deyil. Bununla belə son illərdə bu çərəzə də meylin artdığı görünür. Təhlükəlisi budur ki bu çərəzin xeyrindən çox ziyanı olduğunu əhali bilmir. Qardaş Türkiyədə də son onilliklərdə populyarlaşan kaju – hind qozunun ziyanlı tərəfləri barədə tanınmış professor, qida mütəxssisi Canan Karatay həyəcan təbili çalıb. “Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən bildirir ki, Canan Karatay hind qozunun, xüsusən də qovrulmuş halda, ziyanlı olduğunu açıqlayıb. C.Karatay kaju barədə “həyatım boyunca bir dəfə də yemədim”, deyib. Hibd qozunu bu qədər təhlükəli edən nədir? Professor bildirib ki, kajunun hazırlanmasında bromid duzundan istifadə edilir, bu isə orqanuzm üçün çox təhlükəlidr. Çərəz xarab olmadan uzun müddət saxlana bilsin deyə, o bromid tərkibli qazla qovrulur. Bu qaz isə kiflənməni də önləyir. C.Karatay ona müraciət edən şəxslər arasında Braziliyada daşıma sektorunda çalışanların da olduğuna diqqət çəkərək qeyd edib ki Türkiyəyə idxal edilən hind qozu Braziliyada istehsal edilir. Uzun müddət xarab olmadan saxlana bilsin deyə çərəzin üzərinə bromid qazı püskürdülür. Bu da orqanizm üçün böyük təhlükə mənbəyidr. C.Karatay açıqlamasında “insanlarımız bu növ məhsulları almamalıdır, yerli və təbii məhsullara üstünlük verməlidir. Hind qozu əvəzinə bildiyimiz, tanıdığımız qoz, fındıq, fıstıq kimi çərəzlərə üstünlük verməliyik. Mən həyatım boyunca bir dənə də hind qozu yemədim, yemərəm də. Cöüz, fındıq, fıstıq varkən, hind qozuna nə ehtiyac?!”, söyləyib.