Soğanı çiy yeyin: İnfarkt və iflic kimi riskləri azaldır

Soğan tez-tez yeməklərdə istehlak edilsə də, çiy yemək ayrı bir fəzilət kimi görünə bilər. Bununla belə, xam soğan bişmiş versiyadan daha çox faydalıdır. 
Sherg.az xəbər verir ki, mütəxəssislər çiy soğanın orqanizmə təsirini izah edir və müxtəlif reseptlər təklif edirlər.

Çiy soğan immunitet sistemini gücləndirmək üçün mükəmməldir. Antioksidantlarla zəngin olan soğan bədənimizi xəstəliklərdən qoruyur. Qış aylarında soyuqdəymədən qorunmaq üçün bəzi insanlar yeməklərinə çiy soğan da əlavə edirlər.

Tərkibindəki kükürd birləşmələri qan damarlarını rahatlaşdıraraq qan təzyiqini azaltmağa və qan axını artırmağa kömək edir. Bu şəkildə infarkt və iflic kimi riskləri azaldır.

Lifli quruluşu ilə bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və həzmi asanlaşdırır. Qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün çiy soğan istehlak etməyə cəhd edə bilərsiniz. Bəzi insanlar hətta mədə problemləri ilə mübarizə apararkən çiy soğan yeməyin onların həzminə kömək etdiyini deyirlər. Ancaq bəzilərinə görə soğan istehlakı mədə problemlərinə səbəb ola bilər.

Çiy soğan təbii antibakterial və antiviral təsirə malikdir. Yəni bədənimizdən mikrobların təmizlənməsində təsirlidir. Boğaz ağrınız və ya qripiniz varsa, çiy soğan yemək bu simptomları aradan qaldıra bilər.

Mütəxəssislər çiy soğanın faydalarını qiymətləndirərək istehlak edə biləcəyiniz bəzi reseptlərin olduğunu bildirirlər. Birincisi, hər axşam tətbiq olunan faydalı təbii vasitədir. Axşam saatlarında orta boy soğanın suyunu sıxıb acqarına insulin əvəzinə su ilə için.

Orta boy soğanın suyunu 150-200 qram ağ kələm suyu ilə qarışdırıb içə bilərsiniz. Zövqünüzə görə qırmızı çuğundur suyu ilə qarışdıra bilərsiniz. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu qarışıqlar daxili orqanları təmizləyir, bağırsaqları aktivləşdirir və osteoporoza qarşı effektiv nəticə verir.