Fransız alimləri açıqladı: Bəzi meyvələri qoxulamaq arıqlamağı asanlaşdırır

Ən dadlı və susuzluğu yatıran bostan məhsullardan biri olan qarpız yay üçün mükəmməl qəlyanaltıdır. Aşağı kalorili və az natriumlu bir meyvə olduğu üçün arıqlamağa kömək edir və hipertansiyonlu insanlar üçün də faydalıdır.
Qarpız A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, kalium və likopen və beta-karoten kimi antioksidantların anbarı olduğu üçün istilik vurmasının qarşısını almaq və müalicə etmək üçün də faydalıdır.

ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamenti (USDA) standart 2000 kalorili pəhrizdə olan insanlar üçün gündə təxminən 2 stəkan meyvə yeməyi tövsiyə edir. Bu o deməkdir ki, gündə təxminən 300 qram qarpız yemək olar.

İnsanların hər gün böyük bir qarpız ekvivalenti yediyi qarpız pəhrizində deyilsinizsə, bu meyvəni həddindən artıq istehlak etməkdə diqqətli olmalısınız.

İsti, rütubətli bir günortadan sonra çoxlu qarpız yemək bir çox insan üçün təravətləndirici və nəmləndirici olsa da, digərləri həddindən artıq miqdarda istehlak etdikdə zərərli təsirlərə məruz qala bilər.

Məsələn, diabet xəstələri bu meyvənin qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar. Çünki həddindən artıq istehlak qan şəkərinin yüksəlməsinə və fəsadlara səbəb olur.

Qarpız yüksək FODMAP (mayalandırıla bilən oliqosakaridlər, disakaridlər, monosaxaridlər və poliollar) meyvəsidir, yəni onun tərkibində bir çox insanın həzm etməkdə çətinlik çəkdiyi qısa zəncirli şəkərlər var və buna görə də şişkinlik və narahatlıq hiss edə bilər.

ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin məlumatına görə, 1 stəkan (152 q) qarpızın tərkibində bunlar var:

Kalori: 45.6
Yağ: 0,2 q
Xolesterol: 0 mq
Natrium: 1,52 mq
Karbohidratlar: 11,5 q
Lif: 0,6 q
Vitamin C: 12,3 mq
Kalium: 170 mq
Kalsium: 10 mq
Vitamin A: 865 IU
Likopen: 6,890 mikroqram

Qarpızın kalorisi azdır və meyvəsini yemək daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir. Bu, onu arıqlamaq üçün yaxşı bir qəlyanaltı edir. Bundan əlavə, tərkibindəki aşağı natrium da qan təzyiqini idarə etməyə kömək edir.


Qarpız A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, kalium və antioksidanlar kimi müxtəlif qida maddələrinin anbarıdır. Onlar hüceyrə zədələnməsini və xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər. Bu meyvə  ürəyiniz üçün də faydalıdır.

Meyvəsi su və müxtəlif vitaminlərlə zəngindir. Bu, dərinin toxumasını və elastikliyini yaxşılaşdırmağa yardım edən kollagen istehsalına kömək edir. Qarpızın tərkibindəki likopen sizi günəşin ultrabənövşəyi şüalarının zərərli təsirlərindən qoruya bilər.

Əzələ ağrılarını aradan qaldırmağa kömək edir: Qarpız məşqdən sonra da yaxşı bir qəlyanaltıdır, çünki məşqdən sonra əzələ ağrısını aradan qaldırır.