Nar soyuqdəyməyə qarşı ən faydalı, təsirli təbii qidadır
Payız meyvələri arasında ən faydalı olanı nardır. Xüsusən hazırda hər 2 nəfərdən birinin boğaz ağrısı, bəlğəm, soyuqdəymə simptomları ilə baş-başa qaldığı vaxtda nar köməyə çatan ən faydalı, təsirli təbii qidadır. Narın həm dənələri, həm də qabığı boğaz ağrısına qarşı, bəlğəmin aradan qaldırılmasında effektiv vasitədir. Narın orqanizmə faydalarını saymaqla bitməz.
“Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən xəbər verir ki, sağlamlıq üçün inanılmaz faydaları olan nar mikrob öldürücü meyvə kimi tanınır. Mövsümi dəyişikliklər səbəbiylə meydana gələn soyuqdəymə, qrip, qrip və boğaz infeksiyaları bir çox insanın öhdəsindən gəlməyə çalışdığı mövsümi xəstəliklərdir. Nar meyvəsi, tərkibindəki antioksidantların bolluğu sayəsində bir çox xəstəliyi yüngülləşdirmə gücünə malikdir. Ümumiyyətlə, müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınan bu meyvənin qabığı da bir o qədər müalicəvidir. Nar qabığı yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edir. Bədənin antioksidan səviyyələrini artıraraq dərinin daha yaxşı görünməsinə kömək edə bilər. Onun antiinflamatuar xüsusiyyətləri iltihabla mübarizə aparır. Oynaq ağrıları kimi iltihablı bölgələr üçün istifadə edildikdə ağrını azaltmağa kömək edir. Nar qabığı tozunu su ilə qarışdırıb məcun hazırlamaq və oynaq ağrısı və ya artrit kimi iltihablı bölgələrə çəkmək olar. Daimi istifadə ağrıları azaltmağa kömək edəcək. Onun antibakterial və antiviral xüsusiyyətləri də ağrını aradan qaldırmaqda təsirli olacaq. Nar qabığı çayı ilə qarqara etmək boğaz ağrısı və diş əti iltihabı kimi infeksiyalara qarşı təsirlidir. Bu təcrübə ağız sağlamlığını qorumaq üçün də faydalıdır. Nar qabığı dəri sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Tərkibindəki polifenollar və antioksidantlar dərinin elastikliyini artıra və sızanaq kimi dəri problemlərini azalda bilər. Nar qabığından hazırlanmış üz maskaları dərini təmizləməyə və aşındırmağa kömək edir. Nar qabığı tozunu qatıqla qarışdırıb dəriyə çəkib 20 dəqiqədən sonra yumaq lazımdır.
Nar qabığı çayı mədə ağrıları və həzm problemləri üçün faydalıdır. Tərkibindəki lif bağırsaqların hərəkətliyini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır. Nar qabığı ekstraktı və ya çay istehlakı pis xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Bu, infarkt riskini azaltmağa kömək edir. Nar qabığı qan şəkərini tənzimləyən təsiri ilə diabetin idarə olunmasına kömək edir. Nar qabığı ekstraktları insulin müqavimətini azaltmağa və qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edə bilər ki, bu da tip 2 diabetli insanlar üçün faydalıdır. Nar qabığının tərkibindəki birləşmələr də immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Nar qabığı çayı soyuqdəymə, qrip kimi mövsümi xəstəliklərdən qoruyur. Bundan əlavə, nar qabığında olan yüksək antioksidant tərkibi xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini və yayılmasının qarşısını ala bilər. Nar qabığı çayı hazırlamaq üçün qurudulmuş nar qabıqlarını qaynar suya əlavə edib 10-15 dəqiqə dəmləyin. Çaya dad vermək və faydalı etmək üçün ona bal və ya limon əlavə edə bilərsiniz. Nar qabığı çayı təbii müalicə mənbəyi kimi çox faydalı olacaq.