Xurma soyuq mövsümdə ən məşhur və sağlam məhsullardan biridir. Ancaq bu meyvəni hər gün yeyə bilərsinizmi?
Sherg.az xəbər verir ki, diyetoloq və endokrinoloq Natalya Lazurenko, "Evdə yemək" verlişində deyib ki, balanslaşdırılmış qış pəhrizi üçün mövsümi meyvələr lazımdır. Fakt budur ki, xurmanın tərkibində çoxlu miqdarda antioksidan var.
Ekspertin fikrincə, antioksidantlar, sərbəst radikallarla mübarizə aparır, bədəndən toksinləri çıxarır və qocalmanı ləngidir.
“Xurma B və C vitaminləri, beta-karoten, maqnezium və dəmirlə zəngindir. Onlar ürək-damar sisteminin, əzələlərin, beynin işini yaxşılaşdırır, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Meyvənin tərkibindəki kalium limfa drenaj sisteminə işləyir və şişkinliyi azaldır”, - deyə həkim qeyd edib.
Bundan əlavə, xurma kifayət qədər miqdarda yod ehtiva edir və yod çatışmazlığının qarşısının alınması üçün yaxşı bir məhsuldur.
Bununla belə, xurmanı çox yeməməlisiniz.
"Xurma bağırsaq hərəkətliliyini artıra və boş nəcisə səbəb ola bilər" deyə həkim xəbərdarlıq edir.
Unutmayın ki, meyvədə çoxlu qlükoza, fruktoza və karbohidratlar var. Buna görə də şəkərli diabet, insulin müqaviməti, maddələr mübadiləsi əskikliyi, piylənmə olan xəstələr xurmanı ehtiyatla və az miqdarda yeməlidirlər.
Həkimin sözlərinə görə, xurmanı yalnız günün birinci yarısında, axşam saat 18-ə qədər desert və qəlyanaltı kimi yemək olar.