Həddindən artıq şəkər istehlakının orqanizmə zərərli olduğu məlum bir həqiqətdir. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, qocalmanı yavaşlatmaq və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün şəkər istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır. Bəs 7 gün ərzində heç bir şəkər yeməsəniz nə olar?
"Sherg.az" xəbər verir ki, əksər insanlar şəkəri çəki artımı və ya diabetlə əlaqələndirirlər, lakin çox az adam onun dərinin qocalmasına təsirindən xəbərdardır.
Həddindən artıq şəkər bədəninizdəki zülallara bağlandıqda, dərini möhkəm və gənc saxlayan əsas zülallar olan kollageni və elastini zədələdikdə qlikasiya adlanan biokimyəvi proses baş verir. Bu, qırışlara, sallanmalara və donuqluğa səbəb olur.
“British Journal of Dermatology”də dərc olunan araşdırma, qlikasiyanın inkişaf etmiş qlikasiya adlanan zərərli molekulları necə istehsal etdiyini vurğulayır.
Bunlar kollageni zəiflədir, dərinin elastikliyini azaldır və dərini ultrabənövşəyi şüalara və çirklənməyə qarşı daha həssas edir.
Yüksək şəkər səviyyələri də iltihabı tətikləyir, qocalmanı sürətləndirir və xroniki xəstəlik riskini artırır. Əməliyyat xəstələri üçün şəkər sağalmanı ləngidir və sağalmaya təsir edir. Beləliklə, 7 gün ərzində heç bir şəkər istehlak etməsəniz nə olar?
İlk günlərdə yüngül yorğunluq hissi yaşaya bilərsiniz. Ancaq bədən şəkərdən asılı olmadan enerji istehsal etməyə başlayanda özünüzü daha canlı və enerjili hiss edəcəksiniz.
Şəkər dəridəki kollagen strukturunu pozaraq qırışlara və sızanaqlara səbəb olur. Şəkərdən imtina etdiyiniz zaman dəriniz daha parlaq və sağlam görünməyə başlayır.
Şəkər istehlakı qan şəkərində ani dalğalanmalara səbəb olur. Şəkəri kəsdiyiniz zaman bu dalğalanmalar azalır, aclıq böhranları və şirniyyata olan həvəsiniz getdikcə azalır.
Həddindən artıq şəkər immunitet sisteminin zəiflədir. Şəkərsiz bir həftədən sonra vücudunuz infeksiyalara qarşı daha davamlı olur.
Şəkər boş kalori mənbəyidir və bədəndə yağ yığılmasını artırır. Şəkərdən çıxdığınız zaman kalori qəbulunuz azalır və maddələr mübadiləsiniz daha effektiv işləyir.
Şəkərli içkiləri dəmlənmiş su və ya bitki çayı ilə əvəz edin. Şirin dişinizi təmin etmək üçün çiyələk və ya alma kimi təzə meyvələrdən qəlyanaltı edin.
Səhər şəkərli dənli bitkilər əvəzinə qoz-fındıq və toxum səpilmiş yulaf əzməsinə cəhd edin. Təbii şirinlik vermək üçün darçın kimi ədviyyatlardan istifadə edin.
Şəkər istəyini azaltmaq üçün yeməklərinizə avokado və badam kimi sağlam yağlar əlavə edin. Şəkərli qəlyanaltıları təzə meyvələrlə doldurulmuş qatıqla əvəz edin.
Bişmiş yumurta və ya qoz yağı ilə tam taxıllı tost kimi ləzzətli səhər yeməyi sınayın. Çox vaxt gizli şəkər ehtiva edən qablaşdırılmış souslardan çəkinin.
Yeməklərinizə şirin kartof və yerkökü kimi təbii şirin tərəvəzləri əlavə edin. Bunlar həm şirinlik, həm də lif təmin edərək sizi tox saxlayır.
Şirniyyatlarda xurma və ya baldan az miqdarda istifadə edin. Məsələn, tərkibində xurma olan smoothie zərərsiz bir ləzzət ola bilər.
Əlavə şəkərsiz bir həftə sonra bədəninizin necə hiss etdiyini qiymətləndirin. Bu nöqtədə bir çox insanlar təkmilləşdirilmiş enerji və daha az şəkər istəkləri yaşayır.
Şəkərli içkiləri, işlənmiş qəlyanaltıları və desertləri kəsin. Onları tam, qida ilə zəngin qidalarla əvəz edin.
Dərinin zədələnməsini bərpa etmək və kollagen istehsalını dəstəkləmək üçün sitrus meyvələri və qoz-fındıq kimi qidalar yeyin.
Su dərinin elastikliyini və ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Qan şəkərinin artmasının qarşısını almaq üçün yulaf və paxlalılar kimi kompleks karbohidratları seçin.
Anti-şəkər pəhrizini qəbul etməklə, dərinizin sağlamlığını yaxşılaşdıra və uzunmüddətli rifah əldə edə bilərsiniz. Gözəllik içəridən başlayır və kiçik dəyişikliklər qalıcı bir fərq yarada bilər.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, şəkərin azaldılması uzun müddət ərzində ürək xəstəlikləri, şəkərli diabet və piylənmə kimi ciddi sağlamlıq problemlərinin qarşısını alır. Şəkər istehlakınıza nəzarət etməklə, həm qısa, həm də uzun müddətdə sağlamlığınızı yaxşılaşdıra bilərsiniz. Sağlam həyat üçün kiçik addımlarla başlayın!