Sumqayıt şəhəri, 17-ci mikrorayon, Niyazi küçəsində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Ağazadə Cahid Nadir oğluna məxsus “Zəngəzur” restoranında planlı yoxlama keçirilib.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) bildirilib ki, müəssisə qida təhlükəsizliyi qeydiyyatına alınmadan fəaliyyət göstərib. Gigiyena tələblərinə əməl edilməyib, işçi heyətin tibbi müayinədən keçirməyib. Yuyucu maddələr və dezinfeksiyaedici vasitələrin ayrıca saxlanması üçün xüsusi yerlərin və ya dolablar yoxdur. Müəssisədə həmçinin son istifadə müddəti bitən, üzərində markalanması aparılmayan və mənşəyi məlum olmayan müxtəlif növ qida məhsulları aşkarlanıb. Nöqsanlarla bağlı qanunvericiliyə uyğun olaraq inzibati protokol tərtib edilib, müəssisənin fəaliyyəti məhdudlaşdırılıb.
AQTA əhalinin sağlam qida ilə təmin edilməsi sahəsində mütəmadi olaraq müvafiq tədbirlər həyata keçirir.
Mövzu ilə bağlı “Sherg.az”a danışan Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, Agentlik planlı yoxlamanı çox yaxşı keçirib:
“ Planlı yoxlamada belə böyük büroktratiya mövcuddur. Yoxlanılan təşkilat öncədən bilir ki, kim və necə araşdıracaq. Hökumət qida sahəsində yoxlamalarda bürokratiyanı aradan qaldırmalıdır. Bu, digər biznes qurumlarına şamil oluna bilər. AİB olaraq biznes qurumları üçün rahat şəraitin yaradılmasının tərəfdarıyıq. Onsuz da Azərbaycanda rahat şərait yaradılıb. Biznes qurumları heç kimə rüşvət verməsin. Çünki verilən rüşvətlərin bədəlini istehlakçılar ödəyir.
Qəfildən yoxlamalar aparılımalıdır. Yoxlanılan tərəf öncədən bilməməlidir. Vətəndaş təhlükəli qidanın satıldığını görəndə müvafiq quruma müraciət etməlidir. Lakin hazırda cəld reaksiya mexanizmi yoxdur.
AQTA əsasnaməsində dəyişikliklər aparılmaldır. AQTA cəld reaksiya mexanizmi səlahiyyəti verilməlidir. Saat 18:00-dan sonra restoranlar, şadlıq evləri fəaliyyətə başlayır, AQTA işçiləri o vaxt istirahətdə olurlar. Sutkanın istənilən vaxtında müraciətə operativ reaksiya vermə mexanizmi qurulmalıdır. İctimai nəzarətə də geniş yer verilməlidir”.
E.Hüseynov bildirib ki, restoran zallarında mətbəxi müşahidə edən monitorlar yerləşdirilməlidir:
“Telelayihə çərçivəsində Bakı şəhərinin mərkəzində ən bahalı restoranlarda müşahidələr apardıq. Şəhərin mərkəzindəki bəzi prestijli restoranlarda zal bərli-bəzəkli gözəldir, amma mətbəx bərbad gündədir. Hardasa bişirilib gətirilən soyuq yeməklər təqdim edilir. Antisanitar və natəmiz şəraitdir. Mətbəxə keçid tamamilə qadağandır.
“Kolorit” adlı restoranda zalda monitor qoymağa nail olmuşduq. Zalda əyləşən istehlakçılar mətbəxdə, hətta anbarda nə baş verdiyini monitordan izləyirdilər. Çox təəssüf ki, bildiyim qədərilə Nizami küçəsində yerləşən filialında həmin monitor götürülüb. Gözəl təşəbbüs idi, davam etmədi. Bütün restoranları belə bir sistemin yaradılmasını çağırırıq. İstehlakçı mətbəxdə və anbarda gedən prosesləri görməlidir.
Restoran sahibindən rüşvət istəyənlərə gəldikdə isə həmin sahibkarlara səslənirəm; heç kimə nə rüşvət, nə də yemək verin. Dövlət orqanları arxanızdadır. Hökumət istehlakçılara qarşı səhv siyasət yürüdür. İstehlakçı hüquqları arxa planda qalıb, yalnız biznes qurumları dəstəklənir”.
E.Hüseynov söyləyib ki, sahibkar istehlakçının istədiyi məlumatı verməyə borcludur:
“AİB alıcı hüquqlarını qorusa da, əhali bizə də məlumat verə bilər. Sizdən alınan rüşvətlərin qarşısını ala bilərik. AQTA qaynar xəttinə (1003) də zəng etmək olar. AQTA-nın əməkdaşlarının rüşvət istədiyini güman etmirəm. Həmin qurumda ictimai şuranın üzvüyəm. Daim AQTA-nı tənqid edirəm ki, onlar mediada yayımlanan məsələləri izləmirlər. Əhalinin telefon zənglərinə adekvat cavab verilməlidir, ictimai nəzarətin böyük rolu var. Xüsusən regionlarda, fəxrlə danışdığımız ipək yolu üzərində olan restoranlarda belə hallara rastlanılır.
İşçilərin tibbi yoxlamadan keçməsi ilə bağlı sənədlərinin əskəriyyəti saxtadır. Sovet vaxtından qalan ənənədir. Restoran xidmətindən istifadə edən istehlakçının malın və xidmətin istənilən parametri barədə məlumat almaq hüququ var.
Bu istehlakçıların hüquqlarının müdafiəsinə dair qanunda öz əksini tapıb. İstehlakçılar zalında monitor, mətbəxi və anbarı açıq izlənilməsi mümkün olan restoranlara üstünlük verməlidilər”.