“Suya qoyun, dibinə çökdüsə, dərhal tavaya atın”

Canan Karataydan balıq tərifi

  Balıq mövsümünün başlaması dəniz məhsulları - ağ ət sevənlərin üzünü güldürüb. Türkiyəli məşhur professor doktor Canan Karatay balıqlarla ilgili vacib məqamlara toxunub. Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən bildirir ki, professor balığın boyat, köhnə olub-olmadığını anlamaq üçün ipucu da verib. Çox vaxt təzə və köhnə balıqları ayırd etmək çətindir. Bununla belə, bu, mümkünsüz deyil. Boyat balıqların istehlakı təhlükəli ola bilər. Köhnə balığın yeyilməsi nəticəsində orqanizmdə yarana biləcək təhlükələrdən xilas olmaq üçün Canan Karatayın təklif etdiyi su sınağını təcrübədən keçirmək məsləhətdir. C.Karatay qeyd edib ki, balığın təzəliyi suya qoyulduqda aydın görünür. Məlumdur ki, beynin 1 nömrəli qida maddəsi olan Omeqa-3 balıqda çoxdur. Canan Karatay verdiyi bir çox müsahibəsində balıq istehlakını tövsiyə edir. Ancaq balıq bədənə fayda vermək üçün köhnəlməmiş olmalıdır. Təzə və köhnə balıq arasındakı fərqlər nədir? Canan Karatay qeyd edib ki, təzə balıqlar suda qaldıqda dibə çökür. Bu praktiki proseslə istehlak edəcəyiniz balığın təzəliyini anlaya və mədənizi qoruya bilərsiniz. Bir vedrəyə su əlavə etmək və balıqları yerləşdirmək kifayətdir. Bundan əlavə, təzə balığın əti möhkəm olacaq və balığın qarnında heç bir şişlik olmayacaq. Balıqların gözləri adətən ilk yoxlanılan yerlərdir. Təzə balıqların gözləri şüşə kimi parlaq və xaricə əyilmişdir. Gözlər darıxdırıcı, darıxdırıcı və batmışsa, balıq köhnə ola bilər. Bundan əlavə, təzə balıq parlaq qırmızı və ya çəhrayı rəngdə görünür. Solğun, boz və ya qəhvəyi, selikli və qoxulu ola bilər. Gills həm də balığın təzəliyi ilə bağlı mühüm ipuçları verir. Təzə balıqların qəlpələri qırmızı və ya çəhrayı rəngdədir. Gillərin rəngini dəyişib solğunlaşması və selikli quruluşa sahib olması balığın boyatlaşdığını göstərir. O, ağır, turş, kəskin və ammonyak kimi qoxu çıxara bilər. Balığın qoxusu təravətin ən bariz əlamətlərindən biridir. Təzə balıq qoxusu dənizi və ya təzə çayı xatırladır. Kəskin, turş və narahatedici qoxu balığın köhnəldiyini göstərir. Boyat balıqlarla müqayisədə təzə balıq möhkəm və metal görünüşə malikdir. Dərisi solğun və solğundursa və pulcuqları düşməyə başlayıbsa, bu, köhnəlməyə işarədir. Bəzi balıqların ətini sıxdığınız zaman bir iz qala bilər. Bu növ balıqları istehlak etməyin. Balığın qarın nahiyəsi də onun təravətini əks etdirən bölgədir. Təzə balığın qarnı bərk və şişmiş olur. Qarın yırtılırsa və ya boşdursa, balıq köhnə ola bilər. Almazdan əvvəl diqqətlə baxaraq onun köhnə olub-olmadığını müəyyən edə bilərsiniz. Xarici görünüşü sayəsində bir çox təhlükələrdən xilas olacaqsınız. Balıqda boyatlıq əlamətləri varsa, onu istehlak etməmək daha yaxşıdır.