İndiyə qədər yanlış bilmişik: alimlər göbələklə bağlı elə fakt açıqladılar ki... 

Göbələk xərçəngə qarşı ən güclü qidalardan biri imiş. "Sherg.az" xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, ABŞ-ın Pensilvaniya Universitetinin alimləri gün ərzində 18 qram göbələk yeyən insanların digərləri ilə müqayisədə xərçəngə tutulma riskinin 45 faiz daha az olduğunu elmi araşdırma ilə təsdiq edib. Araşdırma daxilində 1966-2020-ci illər arası xərçəng xəstəliyinə tutulmuş 19 min 500 nəfərlə bağlı 17 çalışma həyata keçirilib. Əldə edilən nəticə göbələklə qidalanan insanların xərçəngə tutulma riskinin daha az olduğunu ortaya çıxarıb.  Alimlər vitaminlər, antioksidantlar və xüsusən də hüceyrə qoruyucusu olan erqotionein maddəsi baxımından zəngin göbələklərin, xərçəngə qarşı qalxan vəzifəsi yerinə yetirdiyini, orqanizmi oksidativ stresə, həyəcana qarşı mühafizə eədərək xərçəng ehtimalını azaltmağa yardımçı ola biləcəyini bəyan ediblər. Penn Stat Xərçəng İnstitutunun araşdırmaçısı və xalq sağlığı elmləri professoru Con Riç, araşdırmalar zamanı əldə edilmiş nəticələrin göbələklərin xərçəngə qarşı qoruyucu təsirə malik güclü əsaslara dayandığına diqqət çəkib.