Alimlər ayranın – kefir (mayalanmış turş süd) koronaviusdan qorunmada böyük təsirə malik olduğunu sübut etməyə çalışır. Hazırda bununla bağlı Rusiyanın Sankt-Peterburq şəhərindəki Eksperimental Təbabət İnstitutunda elmi araşdırmalar aparılır. Bu xəbəri ictimaiyyətə Rusiya Elmlər Akademiyasının vitse-prezidenti Vladimir Çukonin verib.
Sherg.az “RİA Novosti”yə istinadən bildirir ki, V.Çukonin kefir mənşəli vaksinin koronavirusdan qorunmada 60 faiz effektli olacağını deyib:
“İnstitutun alimləri tərəfindən belə bir preparat hazırlanıb. Hazırda preparat klinik təfqiqatlaradək olan sonuncu mərhələdədir. Güman edilir ki, koronvirusdan qorunmaq üçün iynələrə, dərmanlara artıq ehtiyac qalmayacaq. Sadəcə, turş süd məhsulunu içməklə orqanizmin faydalı bakteriyalarla təminatı mümün olacaq. Kefirin tərkibindəki faydalı bakteriyalar xüsusi olaraq yaradılan probiotiklərdir ki, onlar orqanizmi koronavirusdakı təhlükəli zülalı “tanımağa” imkan verir”. V.Çukoninin sözlərinə görə, kefir mənşəli vaksinin tətbiqindən sonra orqanizmdə A tipinə məxsus immunoqlobinlər əmələ gəlir, hansı ki, selikli qişanı viruslardan qoruyurlar. Vitse-prezident deyib ki, belə bir vaksin hazırlamaq digərlərindən daha asandır. Preparat koronavrusa qarşı digər vaksinlərlə peyvənd olunmuş, həmçinin aşağı faizli anticismlərlə yoluxmuş insanlarda immunitet yaranmasına kömək edə bilər.
“Şərq.az” qeyd edir ki, kefir – mayalanmş süd zatən türk və Qafqaz xalqlarının, o cümlədən Azərbaycan türklərinin də qida rasionunda geniş yer tutan ağartı məhsullarından biridir. Qatığı su ilə açıb doğranmış xiyar, müxtəlif göyərtilər, bir az da duz əlavə etməklə meyxoş bir içəcək alınır. Süd məhsullarının orqanizmə faydaları onsuz da bəllidir. Süd məhsulları arasında qatıq, kefir (ayran) xüsusi yer tutur. Amma mütəxəssislər kefirin qatığa nisbətən daha faydalı olduğunu bildirir.
Kefir fermentasiya olunmuş, yəni mayalanmış süddür, inək, qoyun və keçi südündən hazırlanır. Turşməzə dada malikdir. Tərkibində bakteriyaların (faydalı) sayı süddəkindən artıq olduğuna görə orqanizmə daha çox xeyri var. Kefir bütünlüklə probiotik, mineral və vitamin mənbəyidir. Hər gün 0,5 litr kefir içmək orqanizmi zərərli bakteriyalara qarşı möhkəmləndirər. Kefirlə qatığın fərqi bundadır ki, qatıq probiotik istehsalına yardım edən mühiti yaradır, kefir isə probiotikin özüdür. Qatığın çox yeyilməsi mədə divarını qıcıqlandırır, kefir isə orqanizmdə hətta mədə xəstəliklərinin törədicisi olan helkobakter pylorini müalicə edir. Deməli, koronavirusa yenə öz məhsulumuzla qalib gələ bilərik.