Əl çəkməyən qrip, soyuqdəymə, öskürək, boğaz ağrısı, burun tutulmasında əzyyət çəkənlərə tibb üzrə professor Yavuz Yörükoğlunun məsləhətlərini qısaca təqdim edirik.
“Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən bildirir ki, tibb professoru soyuqdəymə və qriprlə mübarizədə əlimizi altında olan faydalı bitkilər, tərəvəz və ədviyyatlardan istifadə etməyi məsləhət görüb. Professor qeyd edib ki, qış aylarında immunsistemi möhkəmləndirmək xəstəliklə mübarizədə əsas silahdır. Bunun üçünsə paxlalılara, lifli tərəvəzlər və çərəzlərə - meyvə qurularına üstünlük verilməlidir. Paxlalılar, taxıl, yulaf əzməsi, kətan toxumu, cöüz və quru meyvələr liflərlə zəngin olduğundan bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların çoxalmasını təmin edir, bunun sayəsndə də orqanizmin immunqabiliyyəti yüksəlir. Qış meyvələrindən portağal, mandarin və nar daha bol vitamin qaynağıdır. Gün ərzində yumruq boyda - 1 porsiya meyvə yeməklə xəsətliklərdən qorunmaq olar. Viruslara qarşı isə sarımsaq, kəklikotu, zəncəfil, yaşıl reyhan (təzə və ya qurusu) və zeytun yarpağı ügclü vasitədir. Zeytun ağacı həmişəyaşıl olduğundan yarpağını əldə etmək asandır. Harada zeytun ağacı görsəniz, yarpaqlarından toplayın. Evdə bu yarpaqları yuyun, sonra çaya atıb dəmləyin. Zeytun yarpağının tərkibindəki “oleo rupin” maddəsinin vurus əleyhinə olduğu isbat edilib. Yarpaqları normal qaydada çayla birlikdə dəmləmək də olar, ayrıca qaynadıb çay əvəzi içmək də.