Daimi çay içənlər daha uzun yaşayacaqlar - Alimlərdən təhlil 

Mütəmadi olaraq gündə ən azı üç dəfə çay içmək ürək xəstəliyi və ya infarkt riskini azaldır 

Məlumdur ki, günün istənilən vaxtında hər kəs susayır və su, çay, kofe, qəhvə və başqa içki növlərinə müraciət edir. Əksəriyyət isə daha çox dad zövqünə söykənir . Bu mənada onlar ya qəhvə, ya kofe, ya da  başqa enerji içkilərini içirlər. Əslində, isə ən gözəl içki növü adi, təbii çay növüdür. Hətta buna dair Avropa Profilaktik Kardiologiya Jurnalında məqalə dərc olunub. Məqalədə çay içməyin, xüsusən adi çay içənlər arasında ürək-damar xəstəlikləri riskinin azalması qeyd olunur. "Sherg.az" "sciencesetavenir.fr"-ə istinadən xəbər verir ki, məqalədə 15 müxtəlif əyalətdən 100 min 902 çinlinin 7.3 il ərzində çay istehlakı vərdişləri təhlil edilib. Bunu etmək üçün iştirakçılar  bir neçə qrupa bölünüblər: adi çay içənlər (gündə üç və ya daha çox dəfə) və adi olmayan içki içənlər, ara-sıra və ya içməyənlər (gündə üç dəfədən az). Hətta yaşıl və qara çay içənlər də ayrıca qrupa bölünüb. Məlum olub ki, çox çay içənlərin heç birində infarkt, insult keçirmə və ya xərçəngə rast gəlinməyib.

Ümumilikdə, iştirakçıların 31,6% -i mütəmadi olaraq çay içir, o cümlədən kişilərin 48,2% -i və qadınların 20,4% -i. Ən çox istehlak edilən 49.0% yaşıl çay, 8 % -i qara çaya üstünlük verir. Qalan 43.0% isə ətirli çay və ya digər çay növlərinə üstünlük verir. 
Daimi çay içənlər orta hesabla 1.26 il daha uzun yaşayırlar

Çin Tibb Elmləri Akademiyasının aparıcı müəllifi, doktor  Xinyan Vang qeyd edib ki, adi çay ürək-damar xəstəliklərini və ölüm riskini azaldır:
"Yaşıl çay və adi uzun müddətli çay içənlərin səhhəti, möhkəm olur.

Elm adamları müntəzəm və təsadüfi çay içənlərin uzunmüddətli sağlamlığını müqayisə edərək, birincisinin ürək xəstəliyi və təsadüfən infarkt riskinin 20%, ürək xəstəliyi və qəza riskinin 22% aşağı olduğunu təsbit edib. Təhlillər göstərir ki, daimi çay içənlər içməyənlərdən 1.26 il daha uzun yaşayrılar.  

Çünki çaydakı əsas bioaktiv birləşmələr yəni, polifenollar bədəndə uzun müddət ərzində kardioprotektiv effekt üçün lazım ola bilər.  Polifenollar insanı ürək-damar xəstəliklərindən və yüksək risk və dislipidemiya daxil olmaqla risk faktorlarından qoruyur".