Həkimlərin tövsiyə etdiyi qocalma əleyhinə  5 qida

Bilirik ki, yediyimiz qidalar sağlamlığımıza böyük təsir göstərir. Çoxumuz yeməklərimiz üçün xeyirli  qidalar seçmək üçün əlimizdən gələni edirik. Bol tərəvəz istehlak etmək, hislənmiş ət və rafine şəkəri minimuma endirmək sağlam yaşlanma üçün yaxşı başlanğıcdır. Seçdiyimiz qidalardan bəziləri bədəni "zireh kimi" qoruya, onun yaşlanmasının qarşısını ala bilər. Ömrü uzadan qidalar təkcə meyvə və tərəvəzlərlə məhdudlaşmır; bunlardan beşi bunlardır.

Kiçik bənövşəyi meyvə bədəni infeksiyadan zireh kimi qoruyan vitaminlər və antioksidantlarla doludur. Həm də dadlı və aşağı kalorili qəlyanaltıdır.

Tədqiqatçıların fikrincə, qaragilə antioksidantlarla zəngin olduğu üçün yaşlanma əleyhinə güclü təsirə malikdir.

Bunlar hüceyrələri sağlam saxlamağa və zədələnmənin qarşısını almağa kömək edir, eyni zamanda DNT bərpasını da dəstəkləyir.

Tərkibindəki C vitamini sayəsində meyvələr həmçinin əzələ zədələrini və ağrıları azaldır və kollagen istehsalı ilə göz sağlamlığına kömək edir.


Diyetoloq Amanda Ursellin fikrincə, dəriyə gəldikdə, gözlənilməz bir qida qocalma əlamətlərini yavaşlatmağa kömək edə bilər.

Pomidor yemək dərimizi "içəridən xaricə" qocalmaqdan qoruyur və qırışlarla mübarizə aparmağa kömək edir.

Pomidordan başqa ispanaq, qırmızı bibər, kök və kələm kimi tərəvəzlər də antioksidan piqmentlərlə doludur.


Yavaş-yavaş enerji buraxan tam taxıllı qidalar yaşlanma əleyhinə başqa bir əsas məhsuldur.

Bunlara sıyıq, qəhvəyi makaron, düyü və şirin kartof, həmçinin meyvə və tərəvəzlər daxildir.

Tam taxıllı qidalar, hormonları yaşlandıqca dəyişməyə başlayan qadınlarda enerjini tarazlaşdırmaq üçün xüsusilə faydalıdır.

Bu qidalar  ağ və təmizlənmiş karbohidratlardan fərqli olaraq, enerjini yavaş-yavaş buraxdıqları üçün dərimizdəki kollageni zədələməyəcək.

Harvard Universitetinin tədqiqatçıları həmçinin təklif ediblər ki, təbii taxılları diyetinizə daxil etmək daha uzun yaşamanıza kömək edəcək, çünki onlar ürək xəstəliyi, bağırsaq xərçəngi, diabet, insult kimi ölümcül xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. 


Bir ovuc fındıq, insanların müntəzəm olaraq 100 yaşa qədər yaşadığı dünyanın beş bölgəsi olan Mavi Zonalarda yaşayan insanlar üçün qəlyanaltı ola bilər.

Nutritionist Sofi Trotman deyir ki, qoz-fındıq qocalma əleyhinə böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Badam və qoz-fındıq E vitamini, zülal və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və dərinin yenilənməsinə kömək edən sink kimi mineralları ehtiva edir.

Somon və sardina kimi yağlı balıqlar qan təzyiqini və ümumi ürək sağlamlığını idarə etməyə kömək edən vacib omeqa 3 yağları ilə doludur.

Bu yağlar həm də təbii yağ baryerini qoruyaraq, dərini nəmləndirərək və incə xəttlərin görünüşünü azaldaraq dərinizin gözəl görünməsini təmin edir.

Sağlam yağların başqa bir mənbəyi ürək sağlamlığına kömək edə bilən zeytun və kolza yağıdır.