Qida dəyəri baxımından qoz son illərdə liflər, vitaminlər, minerallar və sağlam yağlar ehtiva etdiyi üçün super qida olaraq təyin edilmişdir.
"Sherg.az" təfərrüatları təqdim edir.
Qoz ağacında yetişən tək toxumlu, yumru, bərk və qabıqlı meyvələrə qoz deyilir.
Sağlam yağ, zülal və lif mənbəyi olan qozun bir çox faydaları var. Kilo balansını qoruyarkən ürək və sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün faydalar təmin edir.
Qozun faydaları nələrdir?
Tərkibində təxminən 90 qida maddəsi olan qoz insan sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Davamlı olaraq yedikdə immunitet sistemini gücləndirir və dəriyə parlaqlıq verərək qırışların yaranmasının qarşısını alır. Qandakı melatonin səviyyəsini artıraraq yuxu rejiminə yaxşı təsir göstərir. Qozun tərkibində maqnezium, sink, mis, dəmir, fosfor və bir çox vitaminlər var; Yaxşı yağlar, fol turşusu, dəmir və kaliumla zəngindir. Qoz qlütensiz pəhriz üçün də uyğundur. Vegetarianlara və veqanlara bir sıra qida və vitamin dəstəyi verir. Antioksidanların bolluğuna görə yaşlanma ilə bağlı xəstəliklər, xərçəng və ürək-damar sistemi xəstəliklərinin qarşısını alır. Araşdırmalar onu göstərir ki, qozun müntəzəm yeyilməsi yeməkdən sonra meydana gələn pis xolesterin olaraq təyin olunan LDL-nin oksidləşdirici zərərinin qarşısını alır.
Qoz arıqlamaq üçün təsirlidirmi?
Axşam televizor qarşısında çips və ya şokolad yemək yeyirsinizsə, onun yerinə daha sağlam olan qoz yeyə bilərsiniz. Araşdırmalar göstərib ki, qoz aclıq hissini azaldır və iştahın qarşısını alır. Sağlam yağ nisbətinin yüksək olması səbəbindən 100 qram qozda təxminən 674 kalori var. Sağlam bir şəkildə arıqlamaq və ilk növbədə kalorilərə diqqət yetirmək üçün qoz yeyərkən son dərəcə diqqətli olmaq lazımdır. Gündə 8-dən çox bütöv qoz istehlak edilməməlidir.