Sidik yolları yananların tək dostu!

Bakteriyadan əsər-əlamət qoymur, həm də ürəyi yeniləyir

Turş və acı dadı ilə tanınan və ümumiyyətlə meyvə şirəsi kimi istehlak edilən zoğal, ürək xəstəliyindən tutmuş sidik yolu infeksiyasına qədər bir çox problemin dərmanıdır.
Sherg.az təbii antioksidant mənbəyi olan zoğalın sonsuz faydalarınə təqdim edir.

Əsasən karbohidrat və lif ehtiva edən zoğalın tərkibində təxminən 90 faiz su var. C vitamini, E vitamini, K vitamini və manqan kimi vitamin və minerallarla da zəngindir.

Bu güclü birləşmələr ürək xəstəliyinə, diabetə, xərçəngə və digər xroniki vəziyyətlərə səbəb ola biləcək sərbəst radikalları azalda bilər.

Təzə zoğallar turş olur və nadir hallarda çiy yeyilir. Zoğal daha çox şirəs şəklində istehlak edilir. Zoğal suyunun ən yaxşı təsirli olduğu xəstəlik sidik yollarının infeksiyalarıdır.

Tərkibindəki yüksək miqdarda antioksidantlar, xüsusən də zoğallara tünd rəng verən antosiyaninlər və flavonoidlər sayəsində iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Tədqiqatlar göstərir ki, mərcanı ağzınızdakı zərərli turşuları idarə etməklə təkcə boşluqların deyil, həm də diş əti xəstəliklərinin, diş çürüməsinin və ağız xərçənginin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Zoğal qan təzyiqini azaltmaqdan tutmuş xolesterol səviyyənizi yaxşılaşdırmağa qədər ümumi ürək sağlamlığınızı yaxşılaşdıracaq.

Zoğal HDL (yaxşı) xolesterolu artıraraq insanın lipid profilini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Zoğal həmçinin LDL-ni (pis) aşağı salmağa kömək edir.

Bağırsaq sağlamlığınızı bir neçə yolla yaxşılaşdırır. Məsələn, kolon və mədə-bağırsaq xərçəngi ilə əlaqəli öd turşularından xilas olurlar. Əgər çox ət, süd məhsulları və şəkər istehlak etsəniz, bu kiçik giləmeyvə həzm sisteminizə yaxşı bakteriyaları bərpa etməyə kömək edə bilər.

Zoğal dəri sağlamlığı üçün vacib bir qida maddəsi olan C vitamini ilə zəngindir. Vitamin C kollagenin səviyyəsini artırmaq, iltihabı azaltmaq, tünd ləkələri açmaq və UV şüalarından qorumaq üçün çox vacibdir.