Bu ədviyyatla yeməklər soyuducusuz da xarab olmur

Xüsusilə kulinariya və alternativ tibb sahəsində istifadə olunan dünyanın ən bahalı ədviyyatı sayılan zəfəranın faydaları və ziyanları haqqında müxtəlif araşdırmalar mövcuddur.
Faydaları:
1. Antioksidant xüsusiyyətləri: Zəfəran, zəngin antioksidant tərkibinə malikdir. Bu, orqanizmin hüceyrələrini sərbəst radikallardan qoruyaraq yaşlanma prosesini yavaşlatmağa kömək edir və müxtəlif xəstəliklərin qarşısını alır.
2. Ruh halını yaxşılaşdırma: Zəfəran, depressiya və narahatlıq kimi emosional vəziyyətləri müalicə etməkdə də təsirli ola bilər. Araşdırmalar göstərir ki, zəfəran, serotonin və dopamin kimi beyin kimyəvi maddələrini təsir edərək ruhi vəziyyəti yaxşılaşdırır.
3. İmmun gücləndirici: Vitamin A, C, B6, folat və minerallar, xüsusən də dəmir və maqneziumla zəngindir. Bu elementlər orqanizmin immun sistemini gücləndirir və enerji istehsalını artırır.
4. Təzyiqi tənqimləyir: Zəfəran, qan təzyiqini tənzimləyir və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Onun tərkibindəki bəzi maddələr qan damarlarını genişləndirərək qan dövranını yaxşılaşdırır .
Ziyanları:
1. Alergik reaksiyaları: Bəzi insanlar zəfərana qarşı allergik ola bilər. Alerjik reaksiyalar dəridə qızartı, qaşınma və ya mədə problemləri kimi özünü göstərə bilər .
2. Erkən doğuş: Hamiləlik dövründə qadınlar zəfəran istifadəsini diqqətlə izləməlidir. Çünki yüksək dozada zəfəran istifadə etmək uşaqlığa mənfi təsir edə bilər. Hətta erkən doğuşa səbəb ola bilər.
3. Zəhərlənmə: Zəfəranın çox istehlakı zəhərləndirə bilər. Çox az mqdarda istifadəsi məsləhət görülur.
Bütün bunlardan əlavə, zəfəran əla təbii qoruyucudur. Onunla hazırlanan yeməkləri soyuducudan kənarda da uzun müddət saxlamaq olar. Saglamolun.Az