Şəkərli üz – Niyə şirniyyat yeyənlər tez qocalır?


Protein qlikasiyası prosesi orqanizm üçün təhlükəlidir, yaşlanma prosesini sürətləndirir.
Sherg.az “Medicina”ya istinadən xəbər verir ki, həkim – terapevt Yekaterina Mayorovanın sözlərinə görə, insan orqanizmindəki şəkərlər zülalları parçalamaq qabiliyyətinə malikdir. Bu prosesin qalıqları olan protein qlikasiyası zamanla yığılıb çoxalır.

“Vaxtından əvvəl qocalma proseslərini, xüsusən də qan damarlarını və oynaqları, həmçinin metabolik pozğunluqları tezləşdirir.

Fakt budur ki, qlikatlaşdırılmış zülallar (onlara "yaş zülalları" da deyilir) kollagen və elastinə mənfi təsir göstərir.

Hətta "şəkər üzlü" xüsusi bir termin var. Bu alında qırışların, gözlər altındakı dairələrin və torbaların, yaş ləkələrinin, solğun dəri və "perqament" dəri əlamətlərinin, dodaqların ətrafında və çənədə sızanaqların olması ilə özünü büruzə verir.

Orqanizmdə yaşa bağlı zülalın əmələ gəlməsi prosesi pəhrizdə şəkər və yüngül karbohidratların çox olması, müntəzəm stress, yuxu pozğunluğu, bir sıra xroniki xəstəliklər: ilk növbədə şəkərli diabet və bağırsaq patologiyaları ilə artır.

Bu prosesi azaltmaq üçünmenyuda qızardılmış ət, balıq, xəmir xörəklərini ixtisara salmaq lazımdır. Şəkər və sadə karbohidrat qəbulunu mümkün qədər azaldın, bağırsaqların sağlamlığına nəzarət etmək vacibdir.

Bu prosesi tənzimləmək üçün həkim endokrinoloqa müraciət edin”.