Çiyələk: Bütün orqanlara müsbət təsir edir...

C vitamini orqanlarımız  üçün çox vacib olan vitamin növlərindən biridir. Elmi olaraq askorbin turşusu da adlandırılan C vitamini suda həll olunan vitamindir və bir çox mühüm rola malikdir. İnsan orqanizmi C vitamini istehsal edə bilmədiyi üçün xaricdən qida ilə qəbul edilməlidir. Buna görə də onun istehlakı çox vacibdir.

Sherg.az xəbər verir ki, C vitamini orqanizmimizin xəstəliklərə qarşı müdafiəsini artırır, həmçinin sağalma prosesini sürətləndirir. Həmçinin dəmirin udulmasını artıraraq anemiya riskini azaldır.


C vitamini də kollagenin istehsalında mühüm rol oynayır. Kollagen dərini, sümükləri, qığırdaqları və digər toxumaları sağlam saxlayan bir protein növüdür. Kollagen sintezini stimullaşdırır və buna görə də dərinin sağlam, elastik və gənc görünüşünü dəstəkləyir.

Bütün bunlarla yanaşı, hüceyrələrin bərpasına, yaraların sağalmasına və birləşdirici toxumanın güclənməsinə də kömək edir. Portağal kimi C vitamini mənbələri qədər zəngin olan başqa bir qida da çiyələkdir. Bəzi məlumatları təqdim edirik.


Çiyələk çox sağlamdır, bir çox antioksidan və vitamin ehtiva edir. Həm də aşağı kalorilidir, hər yarım fincan üçün təxminən 32 kalori var. Onlar C vitamini və manqanın əla mənbəyidir və bol miqdarda folat (vitamin B9) və kalium ehtiva edir.

Çiyələk ürək sağlamlığı və qan şəkərinə nəzarət üçün faydaları ola biləcək antioksidanlar və bitki birləşmələri baxımından çox zəngindir. Ümumiyyətlə çiy və təzə halda istehlak edilən bu meyvələrdən müxtəlif mürəbbə, jele və desertlər də hazırlamaq olur.

Çiyələk əsasən su (91%) və karbohidratlardan (7,7%) ibarətdir. Onların tərkibində yalnız az miqdarda yağ (0,3%) və zülal (0,7%) var.